Annons
Vidare till vn.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kulturskolan ställer in all ordinarie undervisning – men alternativ finns

 
Coronaviruset 2020-2021
Visa alla artiklar

Kulturskolan i Värnamo ställer in all ordinarie undervisning från och med i dag. Även konserter, föreställningar och annan utåtriktad påverkas av coronaspridningen. Verksamhetsledare Adan Brown ser dock flera alternativa lösningar.

På tisdagen kom beskedet att Finnvedens gymnasium stoppar all undervisning i skolans lokaler. I dag ger Kulturskolan samma besked.

I samråd med ledningen för barn- och utbildningsförvaltningen har skolan beslutat att ställa in all ordinarie undervisning från i dag onsdag till och med den 13 april (två veckor plus ett påsklov). Beslutet innebär också att konserter, föreställningar och annan utåtriktad verksamhet ställs in från onsdagen och tills vidare.

– Att gymnasiet har stängt påverkar ju oss en del. Sen följer vi riktlinjerna från Folkhälsomyndigheten, säger verksamhetsledare Adan Brown.

"Mycket folk som rör sig i lokalerna"

Skolan har omkring 1 300 elever och en stor del av verksamheten innebär större gruppsamlingar. Dans- och teatergrupper och körer och orkestrar är några exempel.

– Det är mycket folk som rör sig i lokalerna och det handlar inte bara om elever utan vi har också många föräldrar som väntar i korridorerna. Mobiliteten, att människor rör på sig och samlas på olika ställen, är ju något som Folkhälsomyndigheten särskilt har pekat på att man ska undvika för att begränsa smittoriskerna, säger Adan Brown.

Ställs in eller flyttas

En direkt effekt av att man inte kan öva i skolans lokaler blir att förberedelserna för konserter, föreställningar och andra publika evenemang försvåras. Därför kommer en del av dessa evenemang att ställas alternativt flyttas till annat datum.

Ett exempel på inställt arrangemang är onsdagens cellokväll i S:t Johanneskyrkan. Ett evenemang som kommer att flyttas är den stora barnkonserten i Gummifabriken som var planerad till den 25 april. Hur det blir med dansföreställningarna i början av maj är ännu inte bestämt.

Att man tvingas ställa in eller flytta evenemang beror inte bara på att eleverna inte kan förbereda sig på rätt sätt.

– I flera evenemang är det ganska många inblandade, kanske upp mot 200. Lägger vi till en publik med föräldrar och andra så är vi snart uppe i 500, säger Adan Brown.

"Något positivt av det här"

Liksom på gymnasiet kommer Kulturskolan att erbjuda eleverna distans- eller fjärrundervisning. Där ser Adan Brown stora möjligheter för Kulturskolan.

– Det finns olika digitala plattformar som man kan använda. Vi kan spela in videos och dela filer och även köra livestream. Lärare kan skicka noter och instruktionsvideor till eleverna. Exempelvis kan en danslärare spela in en lektion och så får eleverna öva hemma, säger Adan Brown och fortsätter:

– När det gäller eleverna så lever de i det här dagligen redan i dag så de är mycket kunniga på det. Nu får vi från skolans sida också ge oss in i det här.

Adan Brown understryker hur viktigt det är att inte lämna eleverna i sticket.

– Många har redan lagt ner mycket jobb och tid och även om det inte blir en konsert eller föreställning så ska tiden inte vara bortkastad utan man ska lära sig nånting. Vi ska försöka att göra något positivt av det här, konst och kultur får människor att må bra, säger han.

Exempelvis kan kvällens inställda celloföreställning komma att "räddas" med en digital lösning.

– Man skulle kunna låta eleverna spela in en film när de spelar och sedan sätta ihop det till en konsert som kan läggas ut på Youtube, säger Adan Brown.