Fyra torsdagar framöver blir eldrummet i Gummifabriken platsen för ett samtal grundat på nästan 2 000 år gamla bibeltexter.

Det hela handlar om ett samarrangemang mellan Kulturförvaltningen och Värnamo Missionskyrka där ett litterärt och historiskt samtal hålls kring kommande söndags evangelietext enligt kyrkoåret.

Filosofiska caféer

Det är inte första gången som kulturförvaltningen och Värnamo Missionskyrka har ett samarrangemang på det här sättet. Redan 2011 startade man en serie med så kallade filosofiska caféer i Kulturhuset Cupolen, något som sedan pågick under ett flertal år.

– Varje gång jag besöker biblioteket kan jag bara konstatera hur oerhört fint det är här och vilka möjligheter de här lokalerna erbjuder, säger Per-Anders "Pea" Karlsson, pastor i Värnamo MIssionskyrka och som är den som leder samtalen.

Han fortsätter:

– Jag vill poängtera att detta är ingen bibelskola eller predikan, alla är välkomna oavsett tro eller bekännelse.

Men kan texter som är nästan 2 000 år gamla säga oss något i dag?

– Absolut, Många av texterna har influerat både moderna författare, kompositörer och filmskapare, de är dessutom världshistoriens mest spridda.

Plats i vår kultur

Kulturchefen Lars Alkner konstaterar att kyrkan och den bibliska historien har en plats i vår kultur.

– Men som sagt detta är ingen bibelskola utan det ska vara ett inkluderande litterär-historiskt samtal. Vi prövar det här upplägget några gånger sedan får vi se, säger han.