Annons
Vidare till vn.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kör med rötter i Kongo Brazzaville besöker missionskyrkan i Värnamo

På söndag kväll kommer internationella gäster att fylla Värnamo Missionskyrka med sång och musik. Då besöker nämligen den Parisbaserade kören Kintwadi med rötter i Kongo Brazzaville Värnamo och ger en av fyra konserter under deras knappt veckolånga Sverigebesök.

På söndag kväll kommer missionskyrkan i Värnamo att fyllas med afrikanska toner. Ett 30–tal medlemmar ur kören Kintwadi med rötter i Kongo Brazzaville ger då en av fyra konserter i Värnamo Missionskyrka.

Övriga orter som man besöker är Sollentuna, Skara samt Jönköping, där man även medverkar i Equmeniakyrkans Kongokonferens som hålls i Immanuelskyrkan under lördagen.

Blandad repertoar

Körmedlemmarna som numera bor i Paris består totalt av cirka 70 medlemmar, repertoaren är blandad och innehåller exempelvis traditionell gospel, negro spirituals och andra slags kristna sånger.

Kontakten mellan Sverige och Kongo har långa historiska rötter. Redan 1881 sändes den första missionären ut av Missionsförbundet, numera Equmeniakyrkan och sedan dess har många svenskar arbetat med sjukvård, utbildning och församlingsarbete i de båda Kongoländerna.

Bor i hemmen

– Det ska verkligen bli spännande och det känns väldigt roligt att den här kören kommer hit, säger Gudrun Svensson från Värnamo Missionskyrka och fortsätter:

– Särskilt som jag själv sjungit i några olika Kongolesiska körer under de tiotalet år som jag arbetat som missionär i Kongo–Brazzaville och Kongo–Kinshasa.

Efter söndagskvällens konsert kommer körmedlemmarna att bo över hos olika församlingsmedlemmar innan det är dags att åka tillbaka till Paris under måndagen.