Idag är det vernissage för Mats Svenssons och Liv Borglunds gemensamma utställning på Gislaveds konsthall. Mats Svensson, som bor i Skövde, bidrar både med koppargrafik i svartvitt och färgglada akvareller.

– Jag tycker att det räcker så långt med den svartvita gråskalan. Det finns tillräckligt att göra ändå, säger han medan han visar upp grafiken med namnet Borg, där han inspirerats av Babels torn.

Han har jobbat med grafik i cirka 25 år men började för 10-15 år sedan även intressera sig mer för akvarell. Han lockades bland annat av att det inte var lika exakt som grafiken.

– Det är inte ett lika tungt jobb heller, koppargrafik är väldigt tungt, säger han.

Nu finns alltså båda delarna med på utställningen.

För Liv Borglund från Malmö var hästar ett givet val när hon började skapa. Hon började rida som åttaåring och tävlar i dressyr. Hon doktorerar även på temat hästar där hon skriver en avhandling om hästar som behandlingsmetod för flickor som blivit utsatt för sexuella övergrepp.

Keramiken kom från att hennes farmor var keramiker. Resultatet blev hästskulpturer i stengodslera.

– Hästen är så kraftfull som djur och samtidigt är den otroligt elegant och smidig. Det är ett väldigt vackert djur, säger hon.

Hon berättar att hon vill förmedla den glädje hon själv känner av att vara nära hästar, både genom färgerna på skulpturerna och i uttrycken i hästarnas rörelser.

Mats Svensson och Liv Borglund har ställt ut några gånger tillsammans. Första gången var på Konst i Karlstad när arrangörerna fick idén att ställa ut deras verk tillsammans. Det blev en succé och samarbetet fortsatte.

– Mats lite dämpade tavlor och mina färgglada hästar ger en fin kontrast. Mina hästar kanske behöver dämpas lite och hans tavlor kanske behöver höjas lite, säger Liv Borglund.