Annons
Vidare till vn.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kommunen måste ta tag i hybridbussarna

Hybridbussarna invigdes i Värnamo 2017. Staden var först i världen med stadstrafik där resenärerna reser med enbart miljövänliga elhybrider. Det är en satsning som kostar ca 10 miljoner brutto om året. När bussarna infördes så fick varje hushåll 20 bussbiljetter att resa med vilket lockade folk till en början men allt efter som så ser man färre och färre som åker med bussarna. Jag tror problemet är att folk inte tänker på att det finns bussar och att det oftast är smidigare och snabbare att cykla eller ta bilen då staden är ganska liten. Baserat på detta så tycker jag att vi borde göra oss av med dom, då dom bara kostar oss en massa onödiga pengar.

Jag ser mest fördelar i att göra oss av med bussarna. Det ger oss mycket pengar över till annat som t.ex. en ny gympasal till Gröndalsskolan vilket jag tycker hade varit en bra satsning eftersom den är väldigt liten och blir ännu mindre när två klasser har idrott samtidigt och ska dela på den. Det går egentligen att lägga pengarna på lite vad som helst enligt min åsikt men när jag ser dom lila bussarna åka runt i staden tomma så tycker jag att det känns onödigt att lägga 10 miljoner kronor brutto om året på dom.

Gröndalsskolan håller på att renovera köket just nu men jag tycker att man skulle lägga pengar på att renovera hela skolan, både för att den är rätt sliten men även för att Apladalsskolan är mycket nyare och fräschare. Då skulle busspengarna användas till något som jag anser som viktigare än tomma bussar. Man skulle även kunna använda pengarna till någon ny sportanläggning eller fotbollsplan då det är ganska svårt för klubbar att hitta träningstider. 10 miljoner hade ju inte gjort att vi kunnat bygga en ny sportanläggning eller renovera en hel skola men det hade ju varit en liten del på vägen.

Om ni på kommunen tycker att det är onödigt att göra sig av med bussarna då dom har kostat en del så måste ni ju börja tänka om. Det är ju ingen mening att ha tomma bussar som åker runt i staden. Ifall ni ska ha kvar bussarna så måste ni ju på något sätt försöka locka eller få fler att åka med bussarna för att dom ska komma till användning.

Visst, jag förstår att ni på kommunen tycker att bussarna är väldigt bra och miljövänliga men jag förstår inte varför det är bra när ändå ingen åker i bussarna. Det blir ju knappt miljövänligt om ingen väljer att åka med bussarna och istället tar bilen, då tjänar vi ju ingenting på att dom finns. Ja, jag förstår även att det är en fördel att bussarna är väldigt tysta, men även om dom är ganska tysta så tycker jag att det är onödigt buller för omgivningen om bussarna ändå är tomma. Hade det varit många som åkte i bussarna så hade det ju minskat allt buller och alla utsläpp men problemet är ju som sagt att dom oftast är tomma. Ifall vi ska ha kvar bussarna i staden så måste ni på kommunen få folk att åka i dom.

Jag ser tre lösningar till problemet. Den första lösningen är att göra sig av med bussarna och lägga pengar på något annat som t.ex. nya gympasal eller renovera skolan. Den andra lösningen jag ser på problemet kan vara att göra bussresorna gratis för ungdomar och pensionärer och satsa på att få så många som möjligt att åka buss vilket hade minskat utsläppen i staden. Det hade även gjort så allt buller i staden minskat vilket hade lett till att folk hade mått bättre. Jag tror också att olyckor hade minskat då det hade varit färre bilar ute i trafiken.

Jag förstår att det är en satsning att göra bussresor gratis för ungdomar och pensionärer men jag tycker ändå det är en vettig grej att lägga pengar på då bussarna ändå åker runt tomma i staden. Min sista lösning hade kunnat vara att höja bränslepriserna och därmed få fler att ta bussen istället för bilen men då hade det påverkat hela landets priser.

För att sammanfatta mina förslag på lösningar till kommunen så måste ni antingen göra er av med bussarna och lägga pengarna på något annat, eller försöka få fler att ta bussen för att få användning av dom och på så sätt minska på bullret och utsläppen. Om ni på kommunen har gjort en sån felsatsning som ni har gjort på bussarna så måste ni ju ta tag i problemet och fixa till det. Det är ni som har gjort ett misstag så se till att ställa allt till rätta igen.

Min åsikt är alltså att vi måste göra oss av med bussarna och lägga pengarna på något annat eller försöka få fler att åka med bussarna och på så sätt få användning av dom.

Jonatan

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel