– Det räcker med en gnista mot en sten så kan branden vara ett faktum. Det har vi sett på sina håll i landet. Det gör det hela väldigt knixigt, menar Jenny Jansson.

Det extremt varma och torra vädret den senaste tiden har gjort att brandfaran i skog och mark är mycket stor. På många håll har djurhållare aviserat att det eventuellt kan bli tal om nödslakt.

Efter diskussion har därför Jönköpings kommun i likhet med flera andra kommuner valt att erbjuda lantbrukare/djurhållare att ta hand om gräs från kommunal mark.

– Än så länge har inte många lantbrukare hört av sig, de som har det är mest entreprenörer som hjälpt till att slå ytor åt kommunen. Men det kommer säkert bli stor efterfrågan. För stunden är alla berörda parter medvetna om läget, att det råder förbud att slå, säger Jenny Jansson.

I sitt erbjudande är kommunen noggrann med att gräset som kommer att erbjudas handlar en begränsad mängd och att det inte är garanterat rent från skräp eller annat som skulle kunna skada djuren.

– Vi ser heller ingen ljusning i väderleksrapporten. Vår gissning är ju att det blir fortsatt extremtorrt resten av den här veckan, säger Jenny Jansson.

Relaterat till artikeln