Annons
Vidare till vn.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

LO-samordningen spricker

Det blir ingen gemensam LO-samordning i vinterns stora lönerörelse. Kommunal hoppar av eftersom förslaget bara skulle ge några fåtal kronor extra till förbundets kvinnodominerade yrkesgrupper.

I går hade LO styrelsemöte för att ta beslut om de gemensamma lönekraven. I morgon ska LO:s representantskap besluta om LO-samordningen. Men redan nu står det klart, det blir inga gemensamma LO-krav.

"Vi kan inte ställa upp på ett förslag som inte ens skulle ge ett par tior extra till kärngrupper i vård, skola och omsorg. Yrkesutbildning måste få löna sig även i välfärden. Det har vi inte fått stöd för i LO. Därför väljer vi att driva vår egen avtalsrörelse", skriver Kommunals ordförande Tobias Baudin i ett pressmeddelande.

Enligt Baudin minskar LO-förslaget löneskillnaderna mellan kvinnor och män med 0.1 procent. LO har ett gammalt mål om att fram till 2026 halvera löneskillnaderna mellan könen.

"Det är inte ens ett myrsteg framåt mot jämställda löner när vi vet att mansdominerade yrkesgrupper får ut mer än andra sektorer på arbetsmarknaden", skriver Tobias Baudin.

Att få till en LO-samordning syftar till att de 14 LO-förbunden ska ställa upp på varandras lönekrav och kunna sympatistrejka för att nå lönemålen.

Det är inte första gången LO misslyckas med att ena förbunden. 2016 var senast det sprack och inför årets lönerörelse har sprickan varit tydlig.