I ett av rummen på Gnosjö bibliotek är Andreas Westman från Bitemind Studios i full gång med att installera VR-teknik, bland annat VR-glasögon och ett par handkontroller. Han arbetar bland annat med ungdomar inom e-sport och finns nu på plats för att se till att tekniken fungerar.

– Det kommer fler och fler spel. Man bör inte vara höjdrädd, för man blir så inne i det, förklarar han och berättar att han bland annat håller på att installera ett klätterspel.

Biblioteketschef Kristina Gernes förklarar att biblioteket nu gör en stor satsning på VR, som står för Virtual Reality och i korthet innebär att man med hjälp av speciella glasögon kan uppleva att man befinner sig i en annan miljö.

– Man blir nästan lite yr, för hjärnan tror att det är på riktigt, förklarar hon.

Hon menar att det finns många sätt att använda tekniken på och att det är ett sätt att utveckla biblioteket.

– Det här känns väldigt spännande. Det ökar tillgängligheten till kultur, att man ska kunna ta del av kultur på hemmaplan. Om man, av olika anledningar, inte kan resa så kan man ändå uppleva det, säger hon och berättar att tekniken bland annat kan användas för att visa konserter och olika landskap, men också till samhällsplanering och datorspel.

Förhoppningen är att personer i alla åldrar ska använda tekniken – bland annat finns tankar på att starta ett projekt för äldre.

– Jag tror att vi på många sätt kan ta vara på den här tekniken. En sådan utrustning har inte alla råd att köpa, det här är ett superbra sätt att överbrygga digitala klyftor.

Redan denna vecka finns det möjlighet för ungdomar mellan 12 och 17 år att prova på tekniken under eftermiddagarna, varav fredagen är öppen bara för tjejer.

– Vi gör en speciell satsning för tjejer.