Annons
Vidare till vn.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Klimatet kräver laddstolpar

Transporter står för cirka en tredjedel av våra klimatutsläpp. Bra kollektivtrafik är avgörande, men för de privata transporter som blir kvar behövs elbilar.

Allas tillgång till laddstolpe är viktigt för en övergång till elbilar och därmed en snabb minskning av bilismens klimatpåverkan. För dem som bor i eget hus är den självklara och enkla lösningen att installera en laddstolpe vid hemmet. Men för många boende i flerbostadshus uppstår ett moment 22: ingen vill skaffa elbil om de inte kan ladda bilen, men hyresvärden/bostadsrättsföreningen kanske inte ordnar laddstolpar om ingen eller få i huset har elbil.

Därför måste kommuner, bostadsrättsföreningar och hyresvärdar nu ta sitt ansvar. Bygg – gärna i samverkan – ut en initial laddstruktur för elbilar. Pionjärerna måste erbjudas laddstolpe för att skynda på övergången till elbilar. Kommunerna får en nyckelroll för att i kommunal regi eller tillsammans med andra aktörer konkret erbjuda boende i flerbostadshus att disponera en laddplats nära hemmet.

Laddstolpe måste bli ett krav för bostadsbyggande och vid förändringar av bostadsmiljöer. Dagens investeringsbidrag för laddstolpe till villaägare, bör kompletteras med ett stöd till fastighetsägare och kommuner. Det är en rättvisefråga, men också viktigt för att skynda på klimatomställningen

Per-Olof Järvegren

Aktiv i Fridays for future

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel