Annons
Vidare till vn.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Klas hakar på trenden: ”Där det finns en klättervägg, där finns besökarna”

Ännu en klätterentusiast har valt att satsa på klättring. Det är Värnamobördige Klas Leifland, som nu startar ett klättergym i Göteborg.

I förra veckan skrev tidningen om John Bernhardsson som har flyttat från Göteborg för att starta klättercenter i Gislaved.

En som har gjort samma resa — åt motsatt håll — är Värnamobördige Klas Leifland, som nu är med och startar klättergymet Backa Boulder i Göteborg.

— Klättring är en snabbt växande sport. Det märks inte minst genom att OS skulle ha satsat på klättring om det inte hade varit för coronaviruset, säger han.

För Klas Leifland är intresset inte nytt, han har klättrat sedan han var tonåring, främst i Frisksportarnas regi, på klätterväggen i Pingstkyrkan Arken och i Gröndalsskolans gymnastiksal. Sedan han flyttade till Göteborg för tio år sedan har klättringen fortsatt att vara ett stort intresse. Tanken på att öppna klättergym utvecklade han tillsammans med tre klätterkompisar och sedan dess har idén stötts och blötts.

— Det har varit några turer hit och dit, men så blev det klart med lån. När vi fick en bra lokal precis där vi ville så kände vi att det var ett bra tillfälle.

Lokalen finns på Hisingen och är 628 kvadratmeter stor. Sedan december har det arbetats intensivt med bygget. Klas Leifland sa upp sig från sin fasta tjänst som projektassistent på Göteborgs universitet för att kunna gå in i verksamheten helhjärtat.

— Det har blivit mer än heltid, jag har lagt i stort sett all min tid på detta, säger han.

Vad är det med klättring som är så roligt?

— För mig handlar det främst om att klättring är en sport som bygger på samarbete och gemenskap. Man konkurrerar inte på samma sätt som i andra sporter. Det går att använda både styrka och teknik för att ta sig uppåt. Sedan är det kul att befinna sig i ett undantagstillstånd där man inte borde kunna existera och trotsa gravitationen, säger han.

Det faktum att invigningen sker mitt i pandemin är inte helt lyckat, menar han.

— Det är klart att det ställer till det mycket. Samtidigt är den här lokalen optimal för oss, vi hade troligen inte hittat en lika bra på flera år om vi hade väntat.

Hur hanterar ni läget nu i pandemitider?

— Vi har tittat på hur andra gym gör och vi följer alla regler. Klättring i sig är ju ingen sport där man svettas och flåsar, det är ju positivt.

Att det saknas ett klättercenter i Värnamo beror inte på bristande intresse för sporten, tror Klas Leifland.

— Där det finns en klättervägg, där finns besökarna. Titta på Sävsjö, som ju är mindre än Värnamo. Deras klättervägg är väldigt välbesökt, säger han.

När kommer du och öppnar klättergym i Värnamo då?

— Det vore ashäftigt att göra det. Jag är sugen på att flytta hem så småningom, det är planen. Men det ligger några år framåt i tiden, säger han.