Annons
Vidare till vn.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Klart: Speedwaysäsongen flyttas fram – startar i juni

Klockan 10 på torsdagsförmiddagen blev det officiellt att högsta serien i speedway inte kommer att starta som planerat i början av maj. Lejonen och Vetlanda får vänta på att säsongen 2020 ska börja. Nytt startdatum är 2 juni.

Elitserien i speedway heter numera BAUHAUS–ligan och på grund av Coronakrisen skjuts säsongsstarten fram i tiden.

”I spåren av Coronaviruset drabbas även speedwaysporten av störningar i sin verksamhet. De svenska elitklubbarnas samarbetsorganisation Elitspeedway Sverige (ESS) har arbetat intensivt den senaste tiden för att hitta lösningar för den kommande säsongen. Ett förslag har nu godkänts av klubbarna, och förbundet Svemo, som innebär att säsongsstarten skjuts fram en månad och att ett antal tilläggsregler införs under 2020 för att öka möjligheten till en sportslig och fungerande säsong”, säger ESS vice ordförande och medieansvariga Mikael Holmstrand i ett pressmeddelande.

Det är många osäkerhetsfaktorer inför säsongen.

”Målet för ESS har varit att skapa en god framförhållning och hög beredskap för de beslut som myndigheterna fattar kring Coronaviruset och hur det påverkar speedwayen. Först och främst är det självklart att vi inte kan köra utan publik. Vi flyttar därför fram säsongsstarten till den 2:a juni och hoppas att restriktionerna om större sammankomster har lättat då. Det innebär att säsongens fyra första omgångar placeras in senare i kalendern. För att kunna avsluta säsongen i rimlig tid till hösten innebär det också att vi stryker kvartsfinalerna. Skulle det bli förlängda restriktioner på publika evenemang har vi ett antal olika scenarion redo att sjösättas även för det”, fortsätter Mikael Holmstrand.

”Tilläggsreglerna för säsongen 2020 innebär att antalet transferkort, som klubbarna kan använda för att byta ut en förare i truppen, ökar från tre till sju. Vidare sänks golvsnittet från 8,500 till 8,000 för att möjliggöra fler alternativ för klubbarna att få ihop sin laguppställning. Dessutom skapas också en möjlighet att ta in en tillfällig gästförare om någon av klubbens förare är upptagen i annat land på samma dag som den svenska klubben ska köra. Med dessa regler får klubbarna betydligt större handlingsutrymme och vi kan säkerställa en sportslig och attraktiv liga även 2020.”

Förhoppningen är att säsongen ska kunna starta som tänkt den 2 juni.

”Klubbarna och förbundet har visat på stor samarbetsvilja och ödmjukhet inför situationen och snabbt kommit fram till ett heltäckande förslag som vi verkligen tror kommer göra säsongen möjlig. Nu håller vi tummarna för att pandemin vänder så snabbt som möjligt och att säsongen kan starta som vi nu tänkt. Vi hoppas också att publik och sponsorer gör sitt yttersta för att hjälpa klubbarna med det dom kan för att vi ska kunna få ännu en rafflande säsong av speedway i Sverige”, avslutar Mikael Holmstrand.