Redan i november kom säsongens första köldknäpp, men därefter har vädret varit milt i södra Sverige. Detta resulterade i att snökanonerna endast kunde vara igång under några få korta tidsperioder då temperaturen kröp under nollan.

– Dessutom har det varit ovanligt stora kast mellan varma och kalla temperaturer. Ibland har det varit åtta plusgrader på dagen och två minusgrader på natten, säger Louise Söderlund, VD på Isaberg Mountain Resort.

– Då är det en utmaning att lyckas parera, tillägger hon.

Att producera snö på konstgjord väg är i grund och botten problematiskt.

– Två saker som egentligen inte hör ihop ska kombineras - vatten och kyla, säger Mats Thuresson, driftchef på anläggningen.

Vädret, med dess låga temperaturer och låga luftfuktighet, har under de senaste dagarna varit optimalt för snöproduktion.

– Under natten till torsdagen har snökanonerna producerat 1650 kubikmeter snö per timme, säger Mats Thuresson.

– Det motsvarar 184 lastbilslass per timme, förklarar han och berättar att de ska fortsätta producera rikligt med snö under både torsdagen och fredagen.

En skillnad jämfört med föregående säsong är att anläggningen i år har fler snökanoner än tidigare år. Ytterligare en nyhet inför öppningen är det åkband som ska ta skidåkare och pulkaåkare uppför barnbacken. Att bandet kommer att används flitigt under öppningshelgen är givet.

– Det är nybörjarbackarna som öppnas nu på lördag, säger Louise Söderlund.

Skidåkare som ser framemot att åka i de stora pisterna får alltså vänta.

– Vi hoppas kunna öppna de andra backarna så snart som möjligt.