Annons
Vidare till vn.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kardemumma – tofflorna som går hem

Rose-Marie Jansson startade sitt företag Kardemumma Clogs för fem år sedan. Nu går de fantasifulla tofflorna bättre än någonsin.

Knallgula, tomteröda, mossgröna. Prickiga, randiga, blommiga. Rose-Marie Janssons tofflor är alla unika.

— Det går inte att göra en toffel av varje modell. Kunden kan själv bestämma hur skon ska se ut, så tillverkar jag utifrån det, säger Rose-Marie Jansson.

Den lilla läderdoftande butiken är inrymd i ett uthus på gården. I samma rum finns också verkstaden där skorna tar form. Två gamla industrisymaskiner trängs med bland annat underdelar, läderremsor, lästrar – och träskor.

— Det blir lite trångt, men det fungerar bra ändå, säger Rose-Marie Jansson.

Hon tar fram något som ser ut som en pepparkaksform. Det är en stans, med vilken hon skär ut rätt form på lädret. Överdelen häftas fast på underdelen med häftklamrar och läggs sedan i en stor kastrull med ångande varmt vatten.

Till sist stoppar Rose-Marie in en läst i skon och placerar den i lästringsmaskinen. Det dånar om kompressorn när lädret töjs ut bit för bit.

— Detta moment tar olika lång tid beroende på lädrets tjocklek. Det gäller att inte lästra för mycket åt gången. Man måste blötlägga skon i flera omgångar så att den blir mjuk och formbar, säger hon.

Varje sko tar i snitt en halvtimme att tillverka. Då måste man förstås räkna bort det dygn som det tar att låta dem torka.

Sedan Rose-Marie Jansson startade företaget Kardemumma Clogs för fem år sedan har försäljningen gått bättre för varje år. Hobbyn, som från början utfördes vid sidan om heltidstjänsten som busschaufför, är nu en sidoverksamhet som periodvis är mycket intensiv.

— Det är ett säsongsarbete. Varje april fram till i mitten av juli är det högtryck, då vill alla ha skor inför sommaren, säger Rose-Marie.

Det är tofflor i neutrala färger, brunt och beige, som säljer bäst. I synnerhet de där underdelen är gjord i gummi.

— De ger en mjuk, sviktande känsla som passar bra på jobbet. Många som kommer hit eller beställer på nätet arbetar inom vården och går mycket, säger Rose-Marie.

Färgglada skor i höga klackar passar kanske bättre vid festliga tillfällen, gissar hon.

— Där har jag lite mer bling-bling. En rem i guld, hela skon i silver eller leopard. Kanske med en liten blomma. Många vill ha en nederdel i trä så att man får det rätta ljudet när man går.

Många av skorna har en rem som också går att fälla bak runt hälen. På så vis blir skon inte bara en toffla utan kan också förvandlas till en sandal.

— Ibland piffar jag till det och flätar remmen. Det är också vanligt att man vill ha olika färger på de olika delarna, säger Rose-Marie Jansson.

Trots coronaviruset har hon inte upplevt minskat intresse. Snarare tvärtom.

– Webbutiken går bättre än någonsin och nu har jag börjat få mer beställningar även vintertid, säger hon.

För att hinna möta intresset har Rose-Marie därför valt att minska sin ordinarie tjänst. Men att ägna sig åt verksamheten på heltid vill hon inte.

— Det är ett ganska tungt arbete rent fysiskt, man får ont i händerna efter ett tag. Om det var ett heltidsjobb är jag rädd att det inte skulle kännas lika roligt längre. Det ultimata hade varit att arbeta 50/50. Där är jag inte riktigt ännu, men kanske snart, säger hon.