Den första Rutan invigdes på Flanaden i Värnamo den 18 april 2015 - nu finns Rutan på fyra platser i världen och fler lär det bli.

Sedan tidigare har även Grimstad i Norge och Ängelholm i Skåne en Ruta och nu finns den också i Göteborg.

På lördagseftermiddagen invigdes Rutan på Landala torg, i närheten av Vasaplatsen, inför runt 400 personer. Bland annat var kulturchefen i Värnamo kommun, Lars Alkner, på plats.

– Det här känns jätteroligt, vid varje invigning av en ny Ruta omnämns ju Värnamo och att det var där det började, säger Lars Alkner.

Filmregissören Ruben Östlund och Kalle Boman, filmproducent och professor i filmisk gestaltning, som kläckte idén till Rutan i Värnamo, höll tal och Babs Edberg, stadsdelsdirektör centrum, läste dikten Spela kula.

Filmregissören Ruben Östlund höll tal vid invigningen av Rutan på Landala torg i Göteborg.

Dessutom sjöng och spelade den svenske artisten José Gonzalez. Han är själv från Göteborg, och han blev ett stort internationellt namn med sin låt "Crosses" och sin version av The Knifes låt "Heartbeats" för ett antal år sedan.

Tidningen pratade med Ruben Östlund på telefon precis efter invigningen. Han avslöjade att Rutan är på väg att spridas i världen. Den symbolladdade platsen som ska vara en frizon för människan går att placera överallt i världen.

– En Ruta i Johannesburg i Sydafrika är på gång också, men även på fler platser i världen, förklarar Ruben Östlund.

Rutan i Värnamo är helt kopplad till filmen The Square, Ruben Östlunds film som vann Guldpalmen i filmfestivalen i Cannes 2017.

– Men jag ser filmen som en reklam för Rutan, filmen ska marknadsföra Rutan i världen. Det är tanken, förklarar Ruben Östlund.

Filmregissören Ruben Östlund och Kalle Boman, filmproducent och professor i filmisk gestaltning, som kläckte idén till Rutan i Värnamo, höll var sitt tal i Göteborg.