Annons
Vidare till vn.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kammarkören sjunger på distans i coronatider: ”Kan öva tillsammans oavsett var i världen man befinner sig”

Att sjunga i kör är inte lämpligt i pandemitider. Men Värnamo Kammarkör övar tillsammans varje vecka – tack vare kreativa och tekniskt kunniga medlemmar.

När pandemin för ett år sedan gjorde det omöjligt för Värnamo Kammarkörs 40 medlemmar att öva tillsammans letade dirigenten Marianne Gärdesmed efter lösningar. Inledningsvis blev det inspelade övningsfilmer, men det var svårt att entusiasmera och engagera medlemmarna utan interaktion.

— I början av hösten 2020 kunde vi träffas och sjunga igen, men inte alla samtidigt utan i två grupper där vi satt väl utspridda, säger hon.

När smittan åter tog fart upphörde de gemensamma övningarna helt. Det talades då om att använda den digitala mötesplatsen Zoom men inte heller det fungerade, eftersom dessa möten alltid innebär en viss fördröjning i ljudet.

Lösningen kom i form av onlineverktyget Jamulus.

— Med Jamulus kan man jamma eller öva tillsammans oavsett var i världen man befinner sig. Man kan ha öppna kanaler, där alla kan komma in och delta, eller slutna, så att det bara är en grupp som har tillgång. Det lät perfekt för oss, säger Marianne Gärdesmed.

Det fanns bara en hake. Programvaran fordrar en fast uppkoppling, något som flera i kören saknade. Då kom de båda medlemmarna Olle Görman och Palle Finnhult till undsättning.

— De åkte ut till alla som hade problem med uppkopplingen och löste det. Eftersom det här med tekniken kan vara en hög tröskel att komma över underlättade det ju enormt.

Alla medlemmarna kopplades till en egen server och utrustades med var sitt headset. Sedan var det bara att köra i gång.

— 33 av 40 medlemmar deltar i övningarna via detta verktyg, de övriga följer med via Zoom utan mikrofon. Det fungerar väldigt bra, säger Marianne Gärdesmed.

Dataskärmen fungerar som mixerbord. Eftersom alla har var sin kanal är det möjligt att höja de som ligger lågt och sänka de som ligger på för hög ljudvolym.

— Man kan också muta sig själv om man inte vill höras, eller muta alla andra om man bara vill höra sin egen eller en specifik medlems röst, säger Marianne.

Nu övar kammarkören flitigt varje vecka, samma dag och samma tid som tidigare, men var och en hemma på sin egen kammare.

Maken Håkan Gärdesmed har varit medlem i kören i flera år. När Marianne leder körsången en våning upp sitter han i vardagsrummet och sjunger sin stämma.

— Visst känns det lite annorlunda, men i brist på att träffas i verkligheten fungerar det bra, säger han.

Lösningen med Jumulus kommer dock inte att ersätta de riktiga övningstillfällena i framtiden.

— Ingenting slår att sjunga i grupp. Det är ju den upplevelsen som gör att man väljer att gå med i en kör, konstaterar Marianne Gärdesmed.