I december 2004 dömdes Kaj Linna mot sitt nekande till livstids fängelse för mord och grovt rån.

Men den 15 juni i år friades den 55-årige Kaj Linna helt i Hovrätten efter att Högsta Domstolen beviljat resning i fallet.

I en stor intervju som publicerades i nätupplagan av veckotidningen Hemmets Journal i måndags berättar Kaj Linna om sitt liv. Om hur det är att vara en fri man igen och hur hans barndom i Gislaved var.

Kaj Linna tycker att han hade en kärleksfull barndom. Han trivdes med att växa upp i Gislaved.

– Gislaved var en global metropol med över 200 olika nationaliteter. Många av oss killar gick runt med kniv, men aldrig var de tänkta att skada någon med, berättar Kaj Linna i Hemmets Journal och fortsätter:

– Vi hade dem som verktyg för att tälja med och liknande. Vi tyckte att knivar var lika farligt då som stenar på marken är idag. Begreppet "värstingar" fanns inte, världen har verkligen förändrats.

Kaj Linna fortsatte att trivas med livet i Gislaved. Med tiden fick han tre barn med två olika kvinnor. Han jobbade med att sälja kassaskåp i hela landet, bland annat i Kalamark.

Den 16 april 2004 inträffade en händelse som för alltid kom att förändra Kaj Linnas liv.

Två bröder på en gård i Kalamark utanför Piteå överfölls och rånades. Den ene brodern blev mördad vid rånet, den andre överlevde. Han pekade ut en man som skyldig till dådet.

Den mannen sade i polisförhören att det var Kaj Linna som var den skyldige. Han tipsade också om ett vittne som skulle ha mer att berätta om rånmordet.

Vittnet var bekant med Kaj Linna. Han berättade för polisen att Linna hade planerat en stöt bara några dagar före mordet. Vittnet trodde att Linna hade tänkt slå till mot bröderna i Kalamark.

Efter att ha varit efterlyst greps Kaj Linna i Wales och anhölls misstänkt för mord.

Det fanns ingen teknisk bevisning som knöt Kaj Linna till mordplatsen. Trots luckorna i bevisningen dömdes han till livstids fängelse för mord och grovt rån. Vittnets uppgifter var i princip det som fällde Linna.

Kaj Linna har i alla år hävdat sin oskuld.

– Bröderna var en av alla mina hundratals kunder. Enda gången jag träffat bröderna var år 1999 då jag sålde ett kassaskåp till dem. De drabbades fem år efter denna affär och de var väldigt avlägsna i min värld, säger han till Hemmets Journal.

Kaj Linna fick avslag på sin ansökan om resning i Högsta domstolen, HD, både 2005 och 2010. Men i december 2016 beviljade Högsta Domstolen resning i fallet. Man ansåg att vittnets trovärdighet hade försvagats.

Hovrätten pekade på att teknisk bevisning som kan binda Kaj Linna till brottet inte har presenterats. Man ansåg att vittnet hade lämnat nya uppgifter till journalister som han under rättegången tagit tillbaka och att det därför råder osäkerhet om tillförlitligheten.

Vittnet har dessutom varit misstänkt för medhjälp till brottet efter att förundersökningen återupptagits. Hovrätten menade att man inte kan utesluta att vittnet kan ha haft ett egenintresse av att peka ut Kaj Linna och att vittnets uppgifter måste behandlas med försiktighet.

Kaj Linna frikändes helt. Han och hans advokat har efter det talat om ett totalt skadestånd på 20 till 25 miljoner kronor.

För några dagar sedan blev det klart att Linna får 5, 5 miljoner kronor i skadestånd i förskott. Men justitiekanslern har inte lämnat besked än hur stort skadeståndet blir.

Kaj Linna verkar inte ha blivit bitter eller drabbats av ångest av att bli orättvist behandlad av rättssystemet, enligt Hemmets Journal.

– Det fanns ofta en irritation inom mig, det var som att gå runt med strypkoppel. Men jag kan inte säga att jag mått dåligt. Aldrig ångest eller panik. Jag tillhör den typ av personlighet som vägrar tappa kontrollen över mitt liv.

– Jag drabbades av enorm otur. Visst, man kan fråga sig varför just jag skulle drabbas och stå i skottlinjen, men så här såg verkligheten ut för mig och det finns inget positivt i att gå runt och älta. Det är en dålig strategi att leva efter och det kommer inget gott ur det.

Han är lugn och känns till och med levnadsglad och lite som pånyttfödd, skriver Hemmets Journal.

Det var ju i fängelset han träffade sitt livs stora kärlek som han nu ska bygga upp sitt nya liv ihop med på Kanarieöarna. Han tog privatlektioner i spanska i fängelset och lärare var Petra Wüllrich.

– Redan från första mötet kände vi båda positiva känslor, någon form av kemi. Men under de första månaderna var vi bara väldigt artiga och trevliga mot varandra. Jag längtade efter lektionerna och insåg ganska snart att det handlade om något mer.

Kaj Linna inser att det inte är alla som betraktar honom som oskyldig ens nu när han blivit helt frikänd.

– Folk stannar och säger "grattis", kramas eller gör en tummen upp. Sådant är ju trevligt. Men sedan finns det ett flertal troll som fortfarande tror att jag är förövaren, inte minst uppe i Norrland i området kring Kalamark. Det där är personer som bestämt sig för att inte ändra sin uppfattning om mig, oavsett.