Annons
Vidare till vn.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

JUST NU: Skärpta råd för Jönköpings län – här är fem råd vi ska följa

 
Coronaviruset 2020-2021
Visa alla artiklar

Coronaråden skärps i Jönköpings län.
Från och med i dag, tisdag, införs lokala allmänna råd i länet.
– Jag vill inte höra talas om en ökad smittspridning i länet på grund av fester, shopping, semesterresor, större middagar eller bilträffar på Asecs, säger regionrådet Mia Frisk.

På tisdagen kom beskedet att de allmänna coronaråden i Halland, Örebro län och Jönköpings län skärps på grund av ökad smittspridning, meddelade statsminister Stefan Löfven på en pressträff.

Det handlar bland annat om att invånarna ska avstå från fysisk kontakt med folk de inte bor med, avstå kollektivtrafik där trängsel kan uppstå och arbetsgivare måste se till att de som jobbar hemifrån också ska göra det.

Samtidigt införs nya regler på att fler än åtta personer inte får sitta vid samma bord på restauranger.

– Läget är mycket allvarligt. Det vi gör nu kommer få skillnad för vilken sorts julfirande vi ska ha, sa Stefan Löfven på pressträffen.

Det har under den senaste veckan skett en kraftig ökning i antalet bekräftade coronafall i Region Jönköpings län – samtidigt som allt fler coronasmittade behöver sjukhusvård i länet.

Folkhälso­myndigheten har, i samråd med regionens smittskyddsläkare samt Länsstyrelsen i Jönköpings län, därför bedömt att det är nödvändigt att börja tillämpa lokala allmänna råd i länet.

– Vi smittspårar intensivt och de lokala råden är utformade efter var vi ser att smittan sprids mest. Vi behöver framför allt undvika sammanhang där många personer samlas, till exempel inomhusmiljöer som köpcentrum, badhus och gym. Vi behöver också undvika fester och andra sammankomster, säger smittskyddsläkaren Malin Bengnér.

Regionrådet Mia Frisk (KD) fyller i:

– Du måste ta ditt ansvar för att minska smittspridningen. Jag vill inte höra talas om en ökad smittspridning i länet på grund av fester, shopping, semesterresor, större middagar eller bilträffar på Asecs, säger hon.

Landshövding Helena Jonsson säger att vi riskerar att stå inför en liknande situation som i våras, med en ännu större samhällspåverkan, om vi inte gör något för att vända på trenden.

– Nu krävs det en riktig förändring av vårt beteende i samhället och det är allas personliga ansvar att få stopp på smittspridningen. Ta inga risker, följ råden och skydda dig själv och dina nära och kära från att bli allvarligt sjuka, säger Helena Jonsson.

Här är allmänna råden som ska tillämpas i Jönköpings län:

√ Var och en bör, om möjligt, undvika att ha fysisk kontakt med andra personer än de som man bor med.

√ Var och en bör avstå från att vistas i inomhusmiljöer där människor samlas som butiker, köpcentrum, museer, bibliotek, badhus och gym, med undantag för nödvändiga besök i exempelvis livsmedelsbutiker och apotek.

√ Var och en bör avstå från att delta i exempelvis möten, konserter, föreställningar, idrottsträningar, matcher och tävlingar. Detta gäller dock inte idrottsträningar för barn och unga födda 2005 eller senare.

√ Alla verksamheter i regionen eller i regiondelen bör vidta åtgärder så att var och en ska kunna följa de allmänna råden vid lokala utbrott av covid-19. Detta kan exempelvis innebära att verksamheten minimerar antalet besökare vid samma tidpunkt, öppettiderna anpassas och verksamheten erbjuder digitala alternativ.

√ Arbetsgivare bör vidta åtgärder för att anställda ska kunna följa de allmänna råden vid lokala utbrott av covid-19. Sådana åtgärder kan vara att uppmana personalen att arbeta hemifrån, erbjuda utökade förutsättningar att arbeta hemifrån och tjänsteresor, konferenser och andra fysiska möten skjuts upp.

Källa: Regionen.