Annons
Vidare till vn.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jubileum

Med svenskkontrakt, språkkrav, försörjningsplikt för att som invandrare få ta hit sina närmast anhöriga och beslut om att neka papperslösa sjukvård kan man tycka att integrationspolitiken tagit flera kliv bakåt de senaste 20 åren 5i12-rörelsen funnits.

Extra jobbigt blir dessa tecken när Sverige gått ner sig i en lågkonjunktur. Det är nu vissa av oss blir extra benägna att leta syndabockar bland invandrargrupper. Och eftersom fördomar frodas genom avstånd är det bara på hemmaplan främlingsfientligheten kan motas. I möten mellan människor. Ett sådant möte uppstår naturligt idag, fem i tolv som alla tidigare år.

Men nu är det ju inte manifestationer nån gång per år som gör skillnaden i vardagen utan enständig ambition att inte låta fördomar passera oemotsagda och att ta debatten där den uppstår.

Det har i Sverige inneburit att även om en obehaglig politisk retorik brett ut sig i debatten har motsvarigheter till de främlingsfientliga partierna som på vissa håll till och med sitter eller har suttit vid makten i andra europeiska stater misslyckats få grepp om opinionen.

Härnösand har all anledning att vara stolta över att i 20 år har stöttat en organisation som nog haft en del med det att göra.

S.S