”Drottningsylt” är boken om Sveriges alla kvinnliga regenter som Josefin Johansson skrev i samband en föreställning med samma namn, som hon bland annat spelat i Gnosjö och Vaggeryd förra året.

Nu får Josefin Johansson tillsammans med illustratören Jonna Björnstjerna utmärkelsen Carl von Linné-plaketten av Svensk biblioteksförening, för att de gjort 2018 års bästa fackbok för barn. Prissumman är 25 000 kronor.

Juryn skriver i motiveringen till utmärkelsen:

Drottningsylt är en modern och angelägen historieskrivning som fyller ett tomrum. Med rapp och kaxig ton lotsar Josefin Johansson oss genom Sveriges drottningar, från vikingatiden till idag. Hon har varit mån om att göra drottningarna till mänskliga personer av kött och blod. Läsaren ges en vink om hur patriarkal vår historieskrivning är genom att bristen på tidiga källor tas upp och på ett provocerande sätt ger Johansson Sveriges samtliga drottningar epitetet "regent". Jonna Björnstjernas illustrationer matchar den humoristiska och lättillgängliga ton som genomsyrar denna faktabok.

Relaterat till artikeln