Annons
Vidare till vn.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Johnsons rådgivare ångrar inget

Det stormar kring Boris Johnson sedan hans närmaste rådgivare Dominic Cummings brutit mot virusrestriktionerna. Under måndagen försökte han förklara sina handlingar. – Jag ångrar inte vad jag gjorde, sade han.

Dominic Cummings berättade att han har givit Johnson en fullständig redogörelse för sitt agerande, och att premiärminister bett honom ge medierna samma information.

– Jag vet att miljoner människor har lidit och tusentals har dött. Vid en titt i backspegeln borde jag ha gjort det här uttalandet tidigare, sade han vid en pressträff på måndagseftermiddagen.

Han lämnade en lång redogörelse för hur han agerat när han i slutet av mars körde till Durham, drygt 40 mil från London, för att vara nära släktingar när hans hustru insjuknat med symtom på covid-19.

Dagen efter att familjen anlänt insjuknade han själv. Hans fyraårige son blev också sjuk. Cummings berättade också att han var jagad i medierna och därför var orolig för att lämna hustru och barn ensamma i huset i London, sedan hustrun insjuknat.

Han höll fast vid att han inte gjort något fel. På en fråga om han ångrar något svarade han:

– Jag ångrar inte vad jag gjorde. En del kanske inte håller med, men jag tror att det jag gjorde var förnuftigt under omständigheterna.

Han tillade att reglerna under nedstängningen medger "exceptionella undantag" när det gäller små barn.

Cummings sade att han har förståelse för den ilska som människor känner, men hävdade att den "bygger på medierapporter som inte är sanna".

Stå över lagen

Hela Storbritannien har gjort stora eftergifter för att följa regeringens riktlinjer i coronakrisen. Många har gått miste om ett sista farväl av en nu avliden familjemedlem. Andra suttit ensamma i veckor. Allt för att hålla antalet smittade nere. Men sedan finns det människor som står över lagen – och de kan agera precis som de vill.

Så kan de senaste dagarnas kritik av Boris Johnson och hans närmaste politiska rådgivare Dominic Cummings sammanfattas. Ilskan bubblar hos såväl biskopar inom Engelska kyrkan som hos flera av Konservativa partiets parlamentsledamöter som kräver att Cummings måste bort. Och oppositionsledaren Keir Starmer från Labour har trummat in sitt budskap om premiärministerns svek mot britterna.

– Den folkliga ilskan har nått anmärkningsvärda nivåer, säger Catherine Barnard, juridikprofessor vid universitetet i Cambridge.

– Många har gjort enorma uppoffringar för att följa riktlinjerna. Men nu vet de att den person som har mest inflytande över regeringen har gjort sin egen tolkning av reglerna, baserat på det han kallar förnuft. Det får missnöjet att koka.

Reste bort

Trots att kritiken har vuxit inom det egna partiet står Johnson fortsatt vid sin rådgivares sida. Han agerade "ansvarsfullt och lagenligt och med integritet" slog premiärministern fast i ett försvarstal i helgen.

Cummings har befunnit sig i och nära de övre regeringsskikten och Konservativa partiet i närmare två årtionden. Men det var i rollen som chefsstrateg för brexitkampanjen 2016 som han blev känd för den breda massan.

– Han har blivit fullkomligt oumbärlig för premiärministern, vilket är anledningen till att han inte får sparken. Johnson backar Cummings med sin fulla politiska kraft.

"Nickedocka"

Barnard anser att premiärministerns agerande bevisar något som länge har varit en allmän misstanke. Att det är Cummings som håller i tyglarna på 10 Downing Street medan Johnson främst fungerar som ansiktet utåt.

– Cummings är hjärnan bakom allt. Det blir också allt mer tydligt för regeringen att den är en slags nickedocka som främst ska godkänna politiken och inte vara en del av att forma den, hävdar Barnard.

"Högt pris"

Med över 36 000 bekräftade dödsfall är Storbritannien hårdast drabbat av covid-19 i Europa. Trots det har Johnson fått bra betyg i mätningar – även om stödet har gått ner i takt med att regeringen pressats allt hårdare för sin hantering av pandemin. Och folkets vrede till trots tror Barnard att Johnson kommer att klara av den här krisen. Också.

– Han kommer att försvagas av det här. Litegrann. Han har bränt en hel del politiskt kapital. Men det är inte val förrän om fyra år och människors minne är kort. Och Johnson är fortfarande väldigt populär, säger hon.

– Men Storbritannien kommer att få betala ett högt pris. Det kommer att bli svårare att upprätthålla reglerna att stanna hemma, folk kan bara hänvisa till att de agerar förnuftigt – precis som Cummings.

Sofia Eriksson/TT