Annons
Vidare till vn.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

John storsatsar på klättercenter i Gislaved: ”Det var nu eller aldrig”

Inom kort öppnar en klätteranläggning i centrala Gislaved. Bakom initiativet står systemutvecklaren John Bernhardsson, som nu gör ett riktigt lappkast i livet.

Tiden fanns. Pengarna fanns. Engagemanget fanns. Vad som inte fanns var en möjlighet för John Bernhardsson att utöva sitt stora fritidsintresse: klättring. Då tog han saken i egna händer och nyligen blev hyreskontraktet på en 1 140 kvadratmeter stor hall i centrala Gislaved klart. Här ska nu John Bernhardsson inreda ett klättercenter med fokus på bouldering.

— Bouldering är en form av inomhusklättring utan rep där klätterväggen inte får vara högre än fyra och en halv meter. Det ska också finnas en tjock matta under, så att man inte skadar sig om man faller, säger John Bernhardsson, som nu återvänder till barndomshemmet i Gölebo utanför Våthult.

Det blir lite av en omstart i livet. För 13 år sedan flyttade han till Göteborg och utbildade sig inom datavetenskap. Under de senaste sju-åtta åren har han arbetat som systemutvecklare med inriktning mot webbprogrammering.

— Yrkesmässigt har det gått väldigt bra för mig, men eftersom jag också har ett stort spelintresse vid sidan om jobbet så kunde det bli lite segt. Klättringen har varit ett sätt för mig att få ett avbrott i all skärmtid, säger John Bernhardsson.

I Göteborg finns flera olika anläggningar för den som är intresserad av klättring. Dessa, och den norska klätterexperten och youtubern Magnus Mittbo, har varit inspirationskällor för John Bernhardsson. Drömmen om att starta eget klättercenter har han haft i flera år.

— Plötsligt hade jag förutsättningarna och kände att det var nu eller aldrig. Jag är 33 år gammal och den här chansen kommer inte igen, säger han.

Visioner för verksamheten saknas inte. Vid sidan om klättringen ska också minst en beachvolleybollbana ta plats. Att det blir beachvolley beror delvis på att vanlig volleyboll är populärt i kommunen, men också på att han själv tycker om sporten.

— Personligen tycker jag att beachvolley är roligare än vanlig volleyboll. Sanden gör att man faller mjukt och man vågar slänga sig på ett annat sätt. Sedan tycker jag att det är trevligt med lite semesterkänsla som sanden ger.

Inledningsvis blir kanske känslan lite betonglik, men i takt med att verksamhetens hjul börjar snurra kommer en mer lämplig inredning att ta form. Drömmen är att förse beachvolleybollområdet med solstolar, fototapet och palmer.

Att vi just nu befinner oss mitt i en pandemi oroar honom inte i nuläget.

— Det kommer att ta flera månader innan vi kan öppna, då hoppas jag att det har lugnat ned sig lite i smittspridningen. Men självklart är det lite nervöst.

John Bernhardsson har fått höra att han är modig som vågar satsa så stort i Gislaved.

— Jag är medveten om att det här är en investering som kan floppa. Jag har ju heller ingen större erfarenhet av att driva eget företag, så det är en utmaning i sig. Men självklart hoppas jag på att det går bra, det känns spännande och framför allt väldigt roligt, säger John Bernhardsson.