Annons
Vidare till vn.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

John Lundvik topptippad i Europa – har stora chanser att vinna Eurovision

John Lundvik och kören The Mamas vann internationella juryn och Sveriges röster i Melodifestivalen i mars. På lördag är det dags för teamet att försöka vinna Europas röster också.

Snart går Eurovision Song Contest av stapeln i Tel Aviv och topptippade John Lundvik och The Mamas har gjort sin andra repetition inför semifinalen på torsdag, och för den avgörande finalen på lördag.

Under repetitionerna har teamet gjort några ändringar i numret.

– Det gör att numret poppar ut lite extra, säger John Lundvik i en intervju med TT.

– Vi har ändrat lite positioner med led-lamporna vilket jag tror för det vanliga ögat uppfattas som litet, men för oss som står på scenen behöver vi tänka på positionerna lite extra, fortsätter han.

Lundviks vinnarlåt "Too late for love" har blivit populär på bettingbolagens listor och Lundvik tippas ha näst störst chans att vinna hela tävlingen, enligt sidan Eurovision world. Lägst odds, och störst chans att vinna, har Nederländernas Duncan Laurence med låten “Arcade”.

– Det är jätteroligt, när jag kom dit var jag inte alls uppe och nosade. Det måste bara ses som underbart att det är en låt som Europa tror kommer att hamna i toppen, säger John Lundvik.

Övriga favoriter som tippas ha stor chans att vinna tävlingen är Greklands Katerine Duska och hennes bidrag "Better love", Cyperns Tamta Goduadze med låten ”Replay” och även Australiens Kate Miller-Heidke och "Zero gravity".

Ett annat land som enligt oddsen har stor chans att vinna är våra omtalade nordiska grannar från Island och gruppen Hatari som tävlar med sin antikapitalistiska BDSM-technomusik. Bandet har tidigare kritiserat Israel som ett land som inte följer mänskliga rättigheter, och det uppseendeväckande framträdandet är mycket omtalat inför finalen, rapporterar TT.

Förutom John Lundvik som representerar Sverige syns den blågula fanan även på andra håll. Flera bidrag från andra länder innehåller svenska låtskrivare och deltagare.

En av de tävlande är Cyperns artist Tamta Goduadze och hennes låt ”Replay” som är skriven av en helsvensk grupp av Alexander Papaconstantinou, Geraldo Sandell, Viktor Svensson, Albin Nedler och Kristoffer Fogelmark. Även Goduadzes dansare och koreograf Sacha Jean-Baptiste är också från Sverige.

Ytterligare en svensk förhandstippad artist är Victor Crone som representerar Estland med låten ”Storm”, men han uppger sig haft krångel med sitt framträdande under repetitionerna.

– Vi har haft mycket problem, med det mesta. Med ljus och kameror, i en del av låten ska jag stå i en storm och det har vi haft problem med att få till, säger Crone i en intervju med TT.

Alla åtta förhandstippade favoriter tävlar i torsdagens andra semifinal.