Annons
Vidare till vn.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Johanna Thydell: Samtal om böcker blir samtal om livet

Förr avslutades kvällen framför eldstaden där vi lyssnade och diskuterade varandras historier. Men, hur gör vi idag, när tekniken dånat in i tillvaron?

Behovet av att dela upplevelser har inte dött ut, tvärtom.

Idag samlas vi i bokcirklar.

Redan 2009 kallades bokcirkeln av Svensk Bokhandel för en växande maktfaktor i bokvärlden. ”Denna sysselsättning går som en bladvändande, sorlande folkrörelse kors och tvärs över landet. Bokcirklar är både ett kultur- och samhällsfenomen. Den moderna bokcirkeln har en fot i folkbildningsidén och en i den litterära världen. Men den blandar nyttan med nöje på ett bra sätt.”

Den vanligaste formen av en bokcirkel är en grupp som läser en utvald bok och träffas för att diskutera. Idag kan man även få starthjälp av Studiefrämjandet som erbjuder lokal och annan praktisk hjälp. De flesta börjar dock på egen hand och jag blir nyfiken på hur det ser ut i min egen bekantskapskrets.

Vilka är med i en bokcirkel och vad tillför det?

Även om litteraturintresset väger tungt verkar den sociala gemenskapen vara minst lika viktig. En pensionär poängterar till och med att gruppen fyller ensamheten och botar rädslan för att förlora sitt sociala nätverk.

En annan menar att boken faktiskt blir bättre efter en träff. En obegriplig detalj kan plötsligt bli förståelig efter en gemensam diskussion. Sättet att tolka och reagera avslöjar också vilka personligheter gruppen har. Boken blir alltså inte bara ”bättre” i bokcirkeln, man lär också känna varandra.

En kvinna likställer boken med en ventil, något att stödja samtalet på, men som framförallt möjliggör de stora frågor som inte passar in i andra sociala sammanhang. Romanen skapar alltså en generös takhöjd som välkomnar reflektion över både det existentiella, allmänna och privata.

Något vi alltid haft behov av.

Något vi gjorde även kring lägerelden.

Men, idag, när vi har en bok som snuttefilt i handen, då vågar vi oss ett steg längre ut än vi brukar.

Johanna Thydell

Författare