Annons
Vidare till vn.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

”Jag sysslar med världens populäraste produkt”

Musiken har alltid varit viktig för Arbnor Halili. Efter flera år som spökproducent satsar han nu på egen framgång i det nystartade bolaget 24XS.

Han är hemlighetsfull om framtiden, musikproducenten Arbnor Halili. Men någonting stort är på gång.

— Jag kan säga så mycket som att det är ett större projekt med etablerade musiker. Det handlar om sommarlåtar, mer än så får jag inte säga, konstaterar han.

Arbnor Halili arbetar till vardags som produktionsledare på Värnamo Sängkläder. Musiken har hittills varit ett passionerat fritidsintresse vid sidan om jobbet. Men nyligen startade han bolaget 24XS, efter hans artistnamn ZAXS.

— Det var när jag insåg att musiken började bli lönsam. Då är det bättre och mer seriöst att ha en egen firma, säger han.

Musikstilen varierar med uppdragen, men om han får bestämma själv är det främst elektroniskt, hip-hop, R'n'B och rapmusik som gäller. Arbnor skriver både eget och producerar åt andra. Just nu samarbetar han med Ido Suave, som skrivit filmmusik till bland annat Fast and Furious och Men in Black. En av hans egna låtar heter Seriously och har fått över 70 000 lyssningar på Spotify.

— Det är kanske inte så mycket i internationella sammanhang, men för mig är det stort, säger han.

Till låten Can´t let you go har filmaren och Tik-Tokprofilen Kevin Bang skapat en musikvideo.

Den musikaliska talangen har Arbnor Halili ärvt från sin mor, men att skriva och producera musik är han ensam om i familjen. I16-årsåldern tog musikintresset fart på allvar, då familjen var på besök i hemlandet Kosovo.

— Jag lärde känna vår granne, han var lika gammal som jag och en inbiten hip-hopare. Genom honom fick jag kontakt med äldre och mer etablerade musiker och när jag hälsade på i deras studio bad jag att få spela upp en av mina låtar.

Musikerna gillade det de hörde så mycket att de använde delar av låten i en egen produktion. Därefter startade de ett utbyte av idéer mellan länderna. Arbnors låtar fick spridning i Kosovo och självförtroendet växte i takt med att uppdragen blev fler.

På den vägen är det och när Arbnor Halili får flow försvinner tid och rum.

— Jag kan sitta från fredag eftermiddag till sent söndag kväll, det går inte att sluta, säger han.

Hur lång tid det tar att skapa en låt varierar stort. Ibland tar det veckor, ibland sitter melodin efter en kvart.

— Det är verkligen märkligt. Ofta lönar det sig att ta en paus från en låt och lägga på ett lager till när man har gjort grunden. Men det är inte alltid den låt som har tagit längst tid att skriva som går bäst. Ibland tycker man att man har fått till ett grymt bra beat – men när man lyssnar nästa dag så undrar man hur man tänkte, säger Arbnor och skrattar.

Melodierna dyker upp när han minst anar det, inte sällan händer det på jobbet. Då måste han gå undan och spela in på mobilen. Arbnor Halili säger att han själv saknar sångröst, men att han överlåter sången till andra.

— Jag har till exempel ett samarbete med en tjej som heter Moa Glimsjö, hon har sjunger på flera av mina låtar. Det som är roligt med att samarbeta med duktiga musiker är att det ibland kan räcka med ett enkelt beat så freestylar de hur bra som helst utifrån det.

Om någon annan har skrivit en låt så hjälper Arbnor Halili gärna till med produktionen. Ingen artist i dag sjunger rena vokaler, rösten arbetas i stort sett alltid om mer eller mindre, menar han. Men att lära sig hur musikprogrammen i datorn fungerar har tagit tid.

— Man kan säga att de första sju åren mest gick ut på att förstå hur tekniken kunde användas. Det var nog först för tre år sedan som det faktiskt började låta bra, säger han.

Utrustningsmässigt är det inte mycket mer än en mikrofon och en dator som behövs.

— Du kan skapa musik av vad som helst, det är det som är så roligt. Och du blir aldrig fullärd. Du kan spela i hundra år, du lär dig ändå hela tiden nya grejer. Musik är världens populäraste produkt. Alla lyssnar på musik i någon form, alla förhåller sig till musik på något sätt, säger Arbnor Halili.