Annons
Vidare till vn.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Jag hoppas att stängningen av moskén är en viktig signal om allvaret"

 
Coronaviruset 2020
Visa alla artiklar

Ett spontant och intensivt umgänge, och ett vardagsliv i stora familjer och med flera generationer i bostäderna – det är en naturlig del av livet för svensksomalierna i Gislaved. Men flera av deras landsmän i Sverige har avlidit av coronaviruset, och tillvaron utmanas på ett nytt sätt. Nu stängs moskén på bostadsområdet Trasten.

De senaste två veckorna har på olika sätt inneburit stora förändringar och inskränkningar i vardagslivet för de flesta. För somliga kan uppoffringarna upplevas som mer påtagliga än för andra. Det har inte minst de människor som en gång flytt från Somalia och nu bor på Trasten i Gislaved blivit påminda om.

De senaste dagarna har det också blivit känt att minst sex patienter i Stockholmstrakten som avlidit i coronaviruset var svensksomalier.

– Vår största prioritet just nu är att skydda oss så mycket som möjligt och minska spridningen, inte bara med tanke på oss själva utanför Gislaved som helhet, säger Abdirahman Jamal, som är imam i den muslimska församlingen.

De senaste två veckorna har antalet besökare till fredagsbönen begränsats, och i tisdags beslöt Abdirahman Jamal att helt stänga moskén tillsvidare. De troende får genomföra sin bön individuellt från och med nu.

– Jag har hållit bönen och sedan har jag försökt vara första person ut därifrån för att skydda mig så mycket jag kan. Jag tillhör också en riskgrupp eftersom jag har diabetes, säger han.

Abdirahman Jamal har den senaste tiden jobbat intensivt med att informera sina landsmän i bostadsområdet. Information på somaliska från Folkhälsomyndigheten kom först i dagarna, och i nationella media har svensksomalier vittnat om en otillräcklig information. Men Abdirahman Jamal är nöjd med den information som tidigt gått ut från kommunen och skolan.

– Men situationen kan samtidigt skapa en falsk trygghet med allt som kommer från sociala medier. Det viktigaste nu är att ta råden från de som är utbildade, och att jag sprider rätt information vidare, säger Abdirahman Jamal.

Att en stor andel av dem som avlidit i Stockholmsområdet är just svensksomalier, tror han kan bero på att man i denna kultur är van att hälsa på varandra och umgås spontant på ett mer intensivt sätt jämfört med vad som ofta är fallet i Sverige. Ibland bor man också flera generationer tillsammans, och på Trasten är det inte ovanligt med sju personer eller fler i en lägenhet.

– Det gör ont att de drabbats till så stor del. Det kan också handla om bakomliggande sjukdomar och bristande information, säger Abdirahman Jamal.

I hans eget närområde har han dock inte märkt någon ökad tendens till sjukdom den senaste tiden.

– Här har informationen kommit ut i rätt tid och i rätt kanaler. Men boendesituationen är för många inte den bästa, risken för smittbärare in till hemmen är jättestor. Men det finns heller inga andra möjligheter.

I Gislaved är det bland medborgarna från Somalia annars väldigt få som tillhör riskgruppen 70-plus. Abdirahman försöker nu förespråka digitala lösningar i så stor utsträckning som möjligt, för att minska det fysiska umgänget. Men kunskaperna i digitalteknik är heller ingen självklarhet. Därför hoppas imamen innerligt att det inte blir någon stängning av grundskolorna; något som skulle få stora konsekvenser även om det är skolan som bär huvudansvaret.

– Många föräldrar har inte den tekniska bakgrunden eller har möjlighet att övervaka vad barnen håller på med, och det kan skapa stora problem. Och om någon har möjlighet att hjälpa till kan den personen få springa från bostad till bostad, och det skapar också problem med risken för smittspridning, säger Abdirahman Jamal.

Imamen på Trasten ser sig nu som ett viktigt verktyg för att hans landsmän och trosfränder ska få rätt och tillräcklig information i den rådande situationen, och försöker därför vara ute hela tiden och samtala med folk. Men eftersom han har diabetes känner han sig samtidigt också orolig för att bli smittad av coronaviruset.

– Men jag hoppas att stängningen av moskén är en viktig signal om allvaret, säger Abdirahman Jamal.