Annons
Vidare till vn.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Jag har fastnat helt i kaninträsket"

Under lördagen kryllar det av kaniner i alla möjliga raser, färger och former i Exposkolans idrottshall. Jönköpings kaninavelsförening firar nämligen 90-årsjubileum där 498 kaniner ställs ut.

Monika Johansson är sekreterare i föreningen och har varit biten av kaninintresset sedan början av 1990-talet.

– Jag har fastnat helt i kaninträsket och kommer inte därifrån, säger hon glatt.

Bland kaninburar, halm- och hösäckar och pellets visar hon sina olika kaninraser. Monika har ett 40-tal kaniner i sitt stall, men till utställningen följer enbart två av dem med för att bedömas och tävla om priser och ära.

– Förra året hade jag med mig för många kaniner på utställningen. Jag är med och ansvarar för prisbordet och fikan på utställningarna och ibland blir det lite väl jäktigt att både delta och vara arrangör, säger hon.

498 kaniner i alla sorters raser kommer att bedömas av sex stycken välutbildade domare.

– De väger in kaninerna och tittar bland annat på pälsen, klorna och bettet, men även hela hållningen, berättar Monika.

Alla raser tävlar mot varandra och största rasen är belgisk jätte och minsta är dvärghare. Jönköpings kaninavelsförening har närmre 50 medlemmar och 18 av dem deltar med utställningskaniner. Deltagarna tävlar om titeln ”Best in show” och ett stort antal priser delas ut.

– Alla deltagare får en minnesmedalj för att de deltar på jubileumsutställningen, säger Monika.