LÄS MER: Hägg: "400 svenskar som är jihadister"

Carina Hägg fick betala ett högt pris när hon varnade för att extremister hade letat sig in i Socialdemokraterna.

Hon var öppet kritisk till att Omar Mustafa i Islamiska Förbundet

Det ledde till att hon blev utsparkad från riksdagslistan av sitt parti i länet inför valet 2014. Carina Hägg hade suttit i riksdagen sedan 1995, men till slut valde hon själv att lämna politiken.

Numera driver Carina Hägg en tankesmedja ihop med terroristforskaren Magnus Norell och kulturskribenten Johan Lundberg.

De jobbar bland annat med ämnen som rör politisk islam, eller islamism.

Carina Hägg menar att det är en grupp av islamister med koppling till Muslimska brödraskapet som försöker få inflytande i Sverige via politiken.

– Jag känner igen de här personerna och organisationerna, jag har mött flera av dem. Muslimska brödraskapet är en centralstyrd rörelse med samma strategi i hela världen, man är där makten är, förklarar hon.

– Den svenska grenen av Muslimska brödraskapet har hög status i Europa. I Sverige söker man sig till föreningsliv och politiska partier för att bygga nätverk och få inflytande. Det är en liten grupp som fått ett stort utrymme.

I Sverige kan man nu sett att islamistiska krafter kräver separata badtider för män och kvinnor i simhallar.

Och att muslimska kvinnor knappt kan röra sig utomhus i vissa förorter om de inte döljer håret, enligt Carina Hägg.

– Muslimska brödraskapets mål i Sverige är att jobba långsiktigt för att införa kalifat och sharialagar i förorterna. Men redan nu väljer de ut vissa ideologiska frågor som de vet att de kan driva i Sverige, som separata badtider, menar Carina Hägg.

LÄS MER: Hägg varnar för sharialagar i förorten

LÄS MER: Carina Hägg startar tankesmedja

– Ser man inte att det här handlar om ideologi och en politisk markering så hamnar man helt fel, som de kulturrelativiserande krafterna i Vänsterpartiet, Socialdemokraterna och Miljöpartiet.

Carina Hägg menar att hennes gamla parti Socialdemokraterna inte har tagit tag i den här frågan.

– De säger att de har varit naiva och inte vetat att det har kommit in islamister som inte representerar partiets värderingar, men man har varit väl medveten om det. Jag slog larm om det för 10-15 år sedan. Men man har inte velat berätta det för medlemmarna och väljarna, menar hon.

– Ordet islamofob kom till för att stoppa granskning och kritik av islamism, med det ordet har man desavouerat folk som inte har de rätta åsikterna och då blir det ingen öppen debatt.

Carina Hägg känner att det just nu pågår en hård kamp om värderingar i Sverige.

– I Vänsterpartiet är det en öppen debatt nu i den här frågan som skär rakt igenom partiet, mellan sekulära krafter och de som står upp för politisk islam.

Carina Hägg hoppas nu att partierna ser över stödet till islamistiska föreningar och församlingar som inte uppfyller grundläggande krav om jämställdhet och demokrati.

– Det går åtskilliga miljoner kronor i statligt stöd varje år till islamistiska föreningar som vill ha parallella civilsamhällen. Så kan vi inte ha det, slår hon fast.