– Det här är ett hot mot demokratin, men nu vill Miljöpartiets partistyrelse träffa mig för ett samtal, de tar allvarligt på det här, säger Lars Nicander, som påpekar att inget parti har varit immunt mot det här.

Lars Nicander är född och uppvuxen i Värnamo. Han har inte bott i Värnamo sedan 1974, men han är ofta och hälsar på släktingar och bekanta i sin gamla hemstad.

Lars Nicander är chef för Centrum för asymmetriska hot och terrorismstudier vid Försvarshögskolan i Stockholm.

I en intervju i TV 4 i förra veckan förklarade han att islamister medvetet kan ha sökt sig till Miljöpartiet. Det var i efterspelet av Mehmet Kaplans avgång som bostadsminister och Yarsi Khans vägran att ta en kvinnlig TV-reporter i hand, som intervjun gjordes.

Lars Nicander anser att det finns likheter mellan det som sker i Miljöpartiet nu med hur Sovjetunionen agerade under kalla kriget.

– Jag ser ett mönster utifrån som liknar kalla kriget, då var det kommunister som försökte infiltrera Socialdemokraterna och senare under 80-talet trotskister som försökte ta över SSU, säger Lars Nicander.

– Nu är det islamister, flera med koppling till Muslimska brödraskapet, som kan ha sökt sig till alla partier, men Miljöpartiet är mest utsatt.

– De är mer sårbara. Det är ett ungt parti, de vill vara snälla och öppna för det mångkulturella, men många kan kanske inte uppfatta skillnad på islam och islamism i Miljöpartiet, lägger han till.

Lars Nicander menar att islamisterna vill få inflytande i politiken och i samhället för att införa något som inte kan liknas vid demokrati.

Han är orolig över den här utvecklingen.

– Islamismen är oförenlig med demokratin. Muslimska brödraskapet driver en politisk islam, de vill arbeta långsiktigt och utan att ta till våld för att ta över samhället och upprätta ett kalifat med sharialagar, förklarar Lars Nicander.

– Vi måste se upp med det här. Det är ett demokratihot när man med dold konspiratorisk agenda försöker förändra demokratin. Eftersom man inte gör det med våld så blir det ingen sak för Säpo, utan det är upp till partierna att ta tag i det.

Lars Nicander anser att han har belägg för att islamister i Sverige, kopplade till Muslimska brödraskapet, sökt sig till Miljöpartiet.

Ett tecken är den hälsning med fyra fingrar i luften som flera personer i Miljöpartiet setts göra.

– Den hälsningen är en symbol för Muslimska brödraskapet. Vid valet senast uppmanade imamen i moskén i Gävle, som är en militant islamist, muslimer att rösta på Miljöpartiet och Vänsterpartiet.

– Det finns även islamister i Miljöpartiet som har åkt på kurser hos Muslimska brödraskapet i Kairo, berättar Lars Nicander.

I Sverige finns det runt 500 000 muslimer, de flesta av dem ställer inte upp på islamismen.

– Den stora gruppen av muslimer lever vanliga liv, men de organiserar sig inte. Det här är en liten grupp av organiserade islamister, som i sin tur är en marginell del av de 50 000 muslimer som genom sina föreningar är organiserade under paraplyorganisationen Sveriges muslimska råd, säger Lars Nicander.

Efter intervjun med Lars Nicander i TV 4 sade Miljöpartiets partisekreterare Anders Wallner i ett skriftligt uttalande i Dagens Nyheter att kritiken är allvarlig:

"Det som framförs av Lars Nicander är något vi kommer ta på stort allvar. Extremism har inte någon plats i vårt parti, något språkrören varit mycket tydliga med", skrev Anders Wallner.

– Om ett par veckor ska jag träffa företrädare för Miljöpartiets partistyrelse. Vi ska prata om det här i ett lugnt samtal. Det var de som ville träffa mig, det är positivt.

– Alla partier borde kanske ha ett värdegrundstest för alla nya politiker för att se om de har samma värdegrund eller om de har en annan agenda. Har vi demokrati och jämställdhet i grunden då får man ju ställa upp på det, slår Lars Nicander fast.