Annons
Vidare till vn.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

”Intresset från högskolorna dramatiskt lägre”

Ända sedan starten har GKC erbjudit högskoleutbildningar, men nu har distansutbildningar tagit över och rektorn vill se förändringar.

Sedan 1997 har Gnosjöandans Kunskapscentrum, GKC, erbjudit att stort antal högskoleutbildningar och -kurser, samt yrkeshögskoleutbildningar, i samverkan med olika universitet och högskolor. Men den senaste tiden har det skett stora förändringar.

Därför föreslår nu Sven-Åke Falkeby, rektor på vuxenutbildningen på GKC, att det ska ske en förändring inom vuxenutbildningen, nämligen att halvtidstjänsten som utbildningssamordnare inom högskole- och yrkeshögskoleutbildningar på GKC avvecklas från och med 1 juli i år.

"Dramatiskt lägre"

Intresset från högskolorna har nämligen minskat, konstaterar Sven-Åke Falkeby i en tjänsteskrivelse.

"Senaste året har emellertid intresset från högskolorna varit dramatiskt lägre till att genomföra telebildsändningar eller att förlägga undervisningen utanför högskoleorterna", skriver han och konstaterar att distansutbildning helt har tagit över som studieform.

Han menar bland annat att det nuförtiden är enklare för de högskolestuderande att bedriva sina studier hemifrån eller från jobbet och att man därför inte har behov av att samlas i grupp på GKC för att studera.

Hårdare krav

Rektor Sven-Åke Falkeby menar också att kraven på de som anordnar yrkeshögskoleutbildningar har blivit mycket högre:

"Vad gäller Yrkeshögskoleutbildningar har kraven på anordnarna skärpts kraftigt, så det numera oftast är universitet eller högskolor som utses som anordnare och då med utbildningarna placerade på större orter."

Fotnot: Tidningen har, utan resultat, sökt Sven-Åke Falkeby för en kommentar.