Annons
Vidare till vn.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Intresset för kyrkans matservice ökar

 
Coronaviruset 2020
Visa alla artiklar

Sedan en tid tillbaka får de som tillhör en riskgrupp hjälp av kyrkorna i Värnamo med att handla mat och hämta ut mediciner. Ett 40-tal personer har anslutit sig till tjänsten som också fyller en social funktion.

För en månad sedan berättade tidningen att Svenska kyrkan erbjöd sig att att handla mat till personer i riskgrupper, de som löper störst risk att bli allvarligt sjuka i covid-19. Då var det ingen större rusning. Annat är det nu, omkring 45 personer har upprättat fakturaunderlag hos Ica Supermarket och får sina varor levererade via kyrkans matservice.

– Kommunen tillfrågade flera butiker och Ica Supermarket var snabbast med att svara ja. Det har fungerat väldigt bra med dem, säger Marie Nilsson som är diakon i Svenska kyrkan och en av samordnarna kring hjälpverksamheten.

Samarbetar med frikyrkor

Måndag till torsdag mellan klockan 10 och 11.30 är telefonlinjen öppen för de som vill ha hjälp. De flesta är över 70 år och har av olika skäl svårt att handla online. Inköpslistorna tas emot av två diakoner som sedan för dem vidare till den kyrka som ansvarar för dagens inköp.

– Vi samarbetar med pingst-missions-brunns och allianskyrkan och scouterna och turas om att handla. Det brukar bli ett tiotal listor varje dag.

Listorna delar ansvarig verksamhet ut till de 15-talet frivilliga som sköter inköpen.

– Vanligtvis är det äldre personer, över 70 år, som utför ideellt arbete. Nu går ju inte det, så många som hjälper oss är yngre. Vi är väldigt tacksamma för den här insatsen, poängterar Marie Nilsson.

Anställda inom kyrkan är också behjälpliga med att hämta medicin via en fullmakt.

Även en social funktion

Förutom ren markservice fyller mat- och medicinservicen också en social funktion med småprat, tips och råd inför kommande inhandling.

– Vi tar oss tid att lyssna och önska alla en trevlig dag. Jag tror att den typen av samtal är viktiga, inte minst i dessa tider, säger Marie.

Hon tror att intresset för tjänsten kommer att öka i takt med att coronakrisen fortgår. Men då behövs det fler volontärer. Marie Nilsson hoppas därför att fler unga frivilligarbetare ska få upp ögonen för verksamheten och vilja göra en insats.

– Många tycker att det är en rolig uppgift. De tänker att man ju ändå måste handla till sig själv, då kan man lika gärna ta med sig en lista och handla åt en annan människa också.

Stor tacksamhet

Tacksamheten hos de som tar emot hjälpen är stor, menar Marie Nilsson.

– Vi får så fina samtal, många är otroligt glada och har nästan lite svårt att förstå att vi gör det här helt gratis. Det känns väldigt fint att kunna erbjuda det och vi hoppas kunna fortsätta med det i någon form även när coronapandemin har blåst över, säger hon.