Annons
Vidare till vn.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Stötta en bonde i sommar

Den kris till följd av coronavirusets spridning som Sverige nu uthärdar påverkar vår ekonomi, drabbar företag och begränsar människors vardag. Värnamo kommun är tyvärr inget undantag. Vi har många företag som upplever stora inkomstbortfall när efterfrågan inte bara viker utan mer eller mindre upphör. De insatser som Centerpartiet nu genomför tillsammans med regeringen och Liberalerna för att rädda företag och stabilisera vår ekonomi är historiska i omfattning. Vi kan också konstatera att det kommer behövas ytterligare åtgärder. Om denna kris fortsätter så innebär det ytterligare varsel, konkurser och andra konsekvenser för vårt samhälle. Trots våra starka statsfinanser kommer staten inte kunna rädda alla företag och jobb. Vi som medborgare och medmänniskor måste även ta vårt ansvar.

Vi var nog många som såg fram emot våren och sommaren med dess helger och semestrar. Det hade varit välkommet att under ett par dagar låta sig omslutas av den lilla världen – den innersta kretsen av nära och kära - där vi slipper fundera på den stora världens bekymmer. Men det är en nödvändig uppoffring att inte besöka mormor just nu, att avboka tågbiljetten hem till familjen och att ställa in middagen med vännerna. Men under denna tid så kan vi ändå välja att göra mer än det som förväntas av oss, vi kan stötta en god granne – vår lokala bonde.

Genom att handla närproducerad mat stöttar vi inte bara det lokala näringslivet, vi kan rädda ett jobb och vara säkra på att maten vi äter är hållbar. Våra bönder är viktiga, de utgör ryggraden för vårt landskap och lokala näringsliv. Deras framgång skapar jobb och tillväxt i Värnamo kommun, deras betande djur håller våra landskap öppna och deras hårda arbete gör att vi kan äta sund och klimatsmart mat.

Det finns flera anledningar att tänka på bönderna just nu. I tider av kris kan vårt avlånga land, avlägset från andra länder, stå utan mat. Sveriges självförsörjningsgrad ligger idag på 50 procent. Vi är enbart självförsörjande på morötter, socker och spannmål. Centerpartiet vill på lång sikt öka Sveriges självförsörjningsgrad, men det är helt omöjligt utan våra svenska bönder. Genom att handla svenskproducerad mat hjälper du därmed inte bara din lokala bonde, du skapar också förutsättningar för att Sverige, på lång sikt, ökar sin självförsörjningsgrad. Närproducerad mat är gott och hållbart. Att stötta en bonde är en liten insats som kan ha stor betydelse för många av våra bönder och vårt landskap.

Johan Hilding,

Maria Fransson,

Centerpartiet Värnamo

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel