Annons
Vidare till vn.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: LAS moderniseras inte en dag för tidigt

Replik till insändaren ”En moderniserad arbetsrätt - nej tack” som publicerades den 15 juni.

Att Lagen om anställningsskydd (LAS) moderniseras är inte en dag för tidigt. Lagen är snart 40 år gammal och överensstämmer inte alls med dagens förutsättningar på arbetsmarknaden. Den stora kompromiss som ligger till grund för utredningen riskerar dock att göra lagen än mer trubbig än vad den är idag. Arbetarepartiet Socialdemokraterna Värnamo anser att det finns intressanta bitar i förslaget, men att det i det stora hela är dåligt för löntagarna. Det håller jag inte alls med om.

Det finns förvisso ett till viss del ömsesidigt beroendeförhållande mellan parterna, men det tycks alltför lätt att glömma bort det faktum att det är arbetsgivaren som är beställare och löntagaren som är leverantör. Det är i första hand löntagarens ansvar att utbilda sig och fortbilda sig. Det är löntagarens ansvar att vara kunnig och flitig. Det är löntagarens ansvar att prestera enligt arbetsgivarens önskemål. Det är för just dessa insatser som löntagarna får lön.

När det gäller förändringarna om undantag i turordningsreglerna kan konstateras att de i allra högsta grad behövs. Kompetens måste alltid väga tyngre än antal års erfarenhet. Åter igen, det är löntagarens ansvar, som leverantör, att vara kompetent och bidragande till arbetsgivarens verksamhet. Föreslagna förändringar är ju dock så exklusiva och marginella att de knappast gör någon nytta. Här skulle behövas en betydligt mer långtgående ändring, det har ju den pågående pandemin med all önskvärd tydlighet visat.

Den viktigaste förändringen, som jag ser det, är att det ska bli lättare att säga upp löntagare på grund av personliga skäl. Som det är idag är det ofta en lång, dyr och komplicerad process vilket gör att framförallt mindre arbetsgivare snarare fingerar arbetsbrist eller rent av ”köper ut” löntagare som inte sköter sitt arbete. Det om något visar behovet av föreslagna förändringar.

Filip Wihrén Andersson (M)

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel