Annons
Vidare till vn.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Bostadsbyggandet kring Värnamo riskerar att tvärnita – när vi behöver det som mest 

Ekonomiska kriser brukar övergå till en kris på bostadsmarknaden. När människor blir arbetslösa och den ekonomiska osäkerheten växer sjunker efterfrågan på bostäder – vi vågar helt enkelt inte göra stora investeringar. Redan nu har åtta av tio företag märkt av en allt sämre orderingång och flertalet flaggar för en minskning på 20 procent. Arbetslösheten stiger snabbt i Sverige och lär passera tio procent redan i höst. Läget på bostadsmarknaden i Värnamos arbetsmarknadsregion var kritiskt redan före coronakrisen. 2018 och 2019 byggdes 349 bostäder i hela regionen – långt ifrån de cirka 500 bostäder som enligt Boverket hade behövts. Om inte motåtgärder vidtas kommer vi att få se ett ökande glapp mellan behov av och produktion av nya bostäder.

Vi riskerar att få en negativ spiral. Fallande efterfrågan leder till lägre priser. Lägre priser betyder att det blir svårt att få lönsamhet i nybyggnadsprojekt. Färre nya bostäder kommer att produceras. I kombination med att vi redan har dålig tillgång på byggbar mark kommer det att ytterligare förvärra den bostadsbrist vi redan idag brottas med. En dåligt fungerande bostadsmarknad är förödande för ekonomin men det är också främst ett hinder och ett problem för alla som är i början av sin karriär, som saknar ett eget sparande eller som helt enkelt är trångbodda. Därför behöver både stat och kommuner skyndsamt gå fram med tre prioriterade åtgärder som kan stärka upp bostadsbyggandet: 

1. Frigör mer mark att bygga på. För att kunna bygga bostäder krävs det byggbar mark. Ju mindre mark som finns tillgänglig, desto dyrare blir det att bygga. Att nästan hälften av Sveriges yta räknas som riksintresse är därför olyckligt. För att förhindra en bostadskris krävs en mycket skyndsam minskning av antalet riksintressen.

2. Snabba upp processerna för att bygga. När initiativ redan tagits för att bygga tar processerna ofta allt för lång tid. Långsamma planprocesser, överklaganden och tidskrävande bygglovsprocesser leder till att byggandet försenas ytterligare. Därför krävs nu åtgärder som snabbar upp plan- och byggprocesserna.

3. Gör det lättare att låna till en bostad. För att mildra konsekvenserna av den ekonomiska krisen måste hushållens ekonomiska möjligheter att finansiera ett eget boende stärkas. Därför måste Finansinspektionen permanent ta bort det andra amorteringskravet och kravet på kontantinsats minska.

En kris slår alltid hårdast mot de som har det svårast ekonomiskt. Men med rätt åtgärder nu kan vi förhindra att en krasch på bostadsmarknaden leder till att många människor förlorar sina chanser till en egen bostad. 

David Johnsson, vd Trä- och Möbelföretagen 

Tanja Rasmusson, näringspolitisk chef Byggföretagen

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel