Annons
Vidare till vn.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Black Lives Matter behövs i Sverige

Efter de globala jättedemonstrationerna mot polisvåld och rasism har det också förekommit protester i Sverige. Många har ifrågasatt detta och menar att situationen i USA inte är den samma som här hemma. Det stämmer. Men Black Lives Matter behövs ändå eftersom rasism finns även här, det förekommer allt från våldsamma polis- eller vaktingripanden till diskriminering där människor väljs bort på grund av sin härkomst. Men vi vill undvika att bli som USA där människor dödas av polisen vid små förseelser.

Svenska polischefer och politiker vill införa USA:s polismodell i Sverige och därmed importera ett farligt sätt att hantera sociala problem. Vår justitieminister Morgan Johansson skärper straffen och poserar gärna med sin NYPD-mugg som han säkert har fått vid ett studiebesök som många andra europeiska politiker. Samtidigt går trafikborgarrådet i Stockholm ut med att ha vill ha en New York-modell och nya tunnelbanepoliser samt förbjuda tiggeri.

Problemet är att sociala problem som uppstår när klassklyftorna blir större inte är polisiära. Exempelvis tiggare ska inte gripas med våld, utan istället få hjälp. Förseelser kan ge böter, men ska inte leda till våldsamma gripanden. Proteströrelsen i USA har redan lett till att polisresurser börjar fördelas om: polisen ska inte vara den som tar hand om psykiskt sjuka, hemlösa eller andra utsatta. Genom att ge polisen mindre att göra så kan vi minska våldet – som precis som fattigdom drabbar minoriteter i högre utsträckning.

I grunden är alltid ett land med klassklyftor instabilt. Så samtidigt som polisens våld ska minska, ska vi skapa ett ekonomiskt mer jämlikt land. Det är en kriminalpolitik som faktiskt fungerar.

Pontus Kask

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel