Annons
Vidare till vn.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: ”Ägna er åt viktigare frågor än hastigheten”

Insändare från KG Eriksson: Jag tror att en jämn fart på 80 kilometer i timmen kan ge en bra och lugnare trafikrytm med färre omkörningar av till exempel lastbilar och husvagnar, och kanske mindre stress och olyckor.

Varför bråka om 80 eller 90 kilometers hastighet på riksvägarna 26 och 27? Vårt kära kommunstyre tycker att Trafikverket är fel ute, när de vill sänka hastigheten på 26:an och 27:an från 90 till 80 kilometer i timmen, och att den körtid trafikanterna skulle förlora till Smålandsstenar respektive Värnamo är så viktig för näringsliv och samhälle. Till Värnamo skulle det röra sig om cirka tre minuter, enligt min enkla matematik. Jag tror att en jämn fart på 80 kilometer i timmen kan ge en bra och lugnare trafikrytm med färre omkörningar av till exempel lastbilar och husvagnar, och kanske mindre stress och olyckor.

Nu ska det ju bli fler fartkameror på 26:an och 27:an, men hallå Trafikverket: till vilken nytta? Allt fler bilister har GPS i bilen, troligen ofta de förare som vill "bränna på" och har en snabb Audi, BMW eller Merca. Vad händer? Jo, de kommer i 120-140 kilometer i timmen, GPS:en varnar med pip 100 meter innan de kommer till fartkameran. De saktar ner och öser sedan på igen till nästa kamera. Det spelar nog inte så stor roll vad det står på vägskyltarna; 80, 90 eller 100. Men för oss vanliga "laglydiga" bilister i en gammal Golf eller KIA, så är nog 80 kilometer en bra hastighet. Måste vi ha så bråttom på vägarna? Kanske borde vi tänka mer på vad Vilhelm Mobergs far brukade säga till den unge Vilhelm: "Stilla dä, pajk! Vaffö har du jämt så brått? Tids nog hinner du fram té graven du mä".

Fler trafikpoliser (eller dolda kameror, vill vi ha det?) är nog det enda som kan lugna ner de fartglada. Så kära "kommungubbar": Ägna er åt viktigare frågor!

KG Eriksson

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel