Annons
Vidare till vn.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ingrids passion blommade ut på ålderns höst

I Ingrid Williams lilla radhusträdgård ryms fler blommor än vad som borde vara möjligt. Så är hon också hobbyflorist och tillverkar såväl blomsterarrangemang som kransar.

Rosor, pioner och vallmo. Akleja, rosenskära och ringblomma. Att be Ingrid Williams i Kärda att välja en favoritblomma är omöjligt.

— Jag gillar ... alla. Det går inte att bara nämna en, konstaterar hon och plockar bort ett par vissna blad från en dahlia.

Det är höst och den mest magnifika blomstertiden är förbi. Men i Ingrid Williams två små radhusträdgårdar – en på varje sida om huset – kämpar grönskan med oförtruten livslust.

— Det är ett lite märkligt år, allt har liksom blivit lite förskjutet. Titta på dessa rosenbönor så stora de är nu, och väldigt goda.

Det är inte bara trädgården som vittnar om Ingrids stora passion för blommor och blad. Kärleken har också flyttat in i huset. I köket ligger buntar av glänsande järnek och limegrön hortensia. Stora och små blomsterarrangemang och fantasifulla kransar pryder hemmets alla vrår. Det ser ut som i en blomsteraffär.

— Kanske upplevs det som lite stökigt. Nu på hösten jobbar jag mycket inomhus, så mattan har blivit helt förstörd. Men jag kommer att bygga om mitt förråd till ateljé snart, då blir allt lite lättare.

Under namnet ”Blomsterfröjd” tar Ingrid Williams emot beställningar från vänner och bekanta som behöver en krans eller ett blomsterarrangemang. Men först och främst sker hennes skapande för att hon tycker att det är roligt.

— Jag har alltid älskat naturen. När jag var liten var det detta att äta bär direkt från busken som lockade mig mest. Men sedan kom också intresset för växter, blommor och trädgård.

Ingrid bodde i många år både utomlands, bland annat i Australien och England. Där tog trädgårdsintresset fart på allvar. År 2000 bosatte hon sig i Värnamo, där hon fick jobb som sjuksköterska. Efter att hon gått i pension uppstod en längtan efter att själv skapa.

— Det började för ett par år sedan med att jag var ute i naturen och kände att jag ville göra någonting mer av det jag såg, säger hon.

Bland annat via en fransk florist på nätet lärde hon sig steg för steg hur blomsterarrangemang skulle byggas upp. Det gick till hennes förvåning riktigt bra. När sommaren gick mot sitt slut ville hon fortsätta. Då blev det blomsterkransar.

— Jag tittade på filmer på Youtube, det såg ju så himla lätt ut. Men det var skitsvårt, rent ut sagt. Jag hade en tydlig bild i huvudet men det blev inte som jag tänkt mig. Så irriterande!

Men Ingrid Williams gav inte upp och efter en tid lönade det sig.

— Det är väldigt pilligt. Utgångspunkten är att göra flera mindre buketter och fästa dem på en bas av grönt, som tuja eller järnek. I början tog det en väldig tid, säger hon.

Nu, efter ett par år, har Ingrid fått upp farten. Nu kan hon i bästa fall sätta ihop en krans på en dag.

— Lönsamt är det inte om man ska räkna i timmar, konstaterar hon med ett obekymrat skratt.

Men så är det också i grund och botten en hobby. Trots det saknar Ingrid inte ambitioner.

— Jag har tänkt att jag ska försöka sälja lite mer. Kanske hålla i ett större blomsterarrangemang. En anhörig gifter sig i sommar, då får jag kanske chansen. Sedan hade det varit roligt att hålla kurser också, säger hon och smeker eftertänksamt den vita golden retrievern Saga över nosen.

Vad ska man tänka på om man själv ska göra ett arrangemang?

— En sak är att testa olika färgkombinationer. Mörkt lila är till exempel väldigt vackert tillsammans med ljusgult. Limegrönt funkar till det mesta. Men mitt bästa tips är att våga pröva. Och att inte ge upp, säger Ingrid Williams.