Det såg mörkt ut för beredskapen av deltidsbrandmän i Hestra under semesterperioden

– Det har löst sig, så vi kommer inte att få någon minskad beredskap. Det är jätteskönt. Plan A har alltid varit att vi skulle ha full beredskap. Det var plan B att minska beredskapsdelen under vissa dagar och veckor, eftersom vi inte var säkra på att vi skulle lösa det, säger Mikael Josefsson, styrkeledare i Hestra.

Det var kåren i Hestra som larmade räddningschefen Johan Nilsson om hur det såg ut inför sommaren.

– Anledningen till att frågan kom upp var att vi var väldigt väldigt osäkra på om vi kunde lösa beredskapsnivån med det manskapet vi har under vissa dagar i semesterperioden. Meningen var ju inte att dra ner på folket, men att hålla någon form av liv i beredskapsdelen. Vi är för lite folk, säger Mikael Josefsson och berättar att man inte ville tvinga någon att arbeta mer på semestern.

Han lyfter fram att man ändå lyckades lösa situationen i sommar tack vare deltidsbrandmännens engagemang:

– Det kommer vara en stor insats från brandmännen. Det är tack vare motivationen från kåren, annars hade det inte varit möjligt. Engagemanget är enastående och välviljan att ställa upp har varit extraordinär.

Det hade kunnat få allvarliga konsekvenser om kåren inte är fulltalig. Det krävs nämligen fem personer för att få göra rökdykningar.

– Då hade vi fått vänta in deltidskåren i Gnosjö eller heltidskåren i Gislaved. Tio minuter i ett sådant läge är livsavgörande.

– Framtiden är lite oviss. Vi har intresserade på gång in i kåren, men det vill bara till att det ska funka med arbetsgivaren. Jag vet en person som ska skriva på papper. Och vi har fått möjlighet att få en FIP-bil till en kille i Grimsås. Det ser inte helt mörkt ut.

– Det är nog kombinationer. Det är ingen som sagt upp sig bara på grund av avtalet, men avtalet i kombination med annat.

– Jag vet inte vad kommunen jobbar med. De personer som är på gång nu har inte kommunen fixat, det har vi. Vi drar i alla trådar vi kan.