Annons
Vidare till vn.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Inga skrällar på Socialdemokraternas kommunlista

 
Valet 2018
Visa alla artiklar

Det fanns inga stora överraskningar när Socialdemokraterna i Gnosjö släppte listan inför valet till kommunfullmäktige i höst.

Det är bekanta namn som återfinns i topp på Socialdemokraternas kommunlista i Gnosjö. Högst upp finns nuvarande oppositionsrådet Markus Kauppinen.

– Det är ju hedrande att få förtroende en tredje gång och att vara utsedd till kommunalrådskandidat, säger Kauppinen (S).

Många nya namn

Tvåan och trean på listan, Annie Fredriksen och Tomas Johansson, fanns också med på listan inför förra valet. Markus Kauppinen lyfter dock fram att det finns en hel del nya namn på listan i år:

– Vi har försökt blanda gammalt och nytt. Det är ungefär hälften som är nya namn. Vi har en bredd med från allt från tjänstemän inom det offentliga och privata, till arbetare, pensionärer och studenter. Jag är glad över att vi har fått till en sådan bredd. Det som vi ser som ett bekymmer är att det är ganska få kvinnor, säger han.

Bara en tredjedel kvinnor

Av de 36 kandidaterna utgörs endast en tredjedel, 12 personer, av kvinnor. Varför det är så har dock Kauppinen inget svar på:

– Det är en svår fråga. Jag förstår inte det heller, att man inte vill ta det där sista steget, säger han, men betonar att de tio översta namnen utgörs av varannan man, varannan kvinna.

Många pensionärer

Medelåldern på kandidaterna är relativt hög, drygt 53 år. Även om det finns ett fåtal i 20-30-årsåldern är nästan en tredjedel i pensionsåldern.

– Om vi tittar på de aktiva i fullmäktige i dag så är detta en sänkning av medelåldern. Sedan kan det vara så att man som pensionär känner att man har den extra tiden. Vi behöver ju de unga givetvis, för de är framtiden och ska vara med och påverka och utveckla. Sedan behöver vi de gamla, för de har kopplingen till verkligheten för de äldre.

Ni har 36 namn på listan. Är det en ovanligt lång lista i år?

– Det är nog en av de längsta listorna, i alla fall de senaste valen. Det är bra, för det ska finnas någon för alla.

Hur tror du att det kommer att gå för er i valet?

– Vi siktar ju självklart på att ta ytterligare mandat, men det är svårt att sia om hur det kommer att gå. Vi har haft två starka val och tagit ett mandat per val.