På såväl sport- som höstlov brukar det finnas aktiviteter i såväl kommunens som i föreningarnas regi.

– Vanligtvis brukar vi från kommunens sida satsa lite mer på höstlovet, medan föreningarna tar merparten under sportlovet, berättar kommunens ungdomsansvariga, Tommy Wallin. Men några aktiviteter står vi för.

Simhallsdisco blir det i Skillingaryd på tisdag. (bilden är från annan plats)

”Kan tvingas krympa”

Sedan 2016 har det utgått ett statligt bidrag för aktiviteter under sommarlovet. Under 2018 fanns det även statliga pengar för de andra loven.

– Organisationen fanns där redan innan vi fick bidrag och vi har ett bra utbud. Då ordnade vi finansieringen genom att ringa runt och ordna sponsorer.

Pengarna har även gått exempelvis till inträden, mat och reskostnad.

– De här extrapengarna har framförallt inneburit att vi har kunnat ha en betryggande bemanning, vilket behövs när man jobbar med ungdomar, säger Tommy. Nu är jag rädd för att vi tvingas krympa verksamheten.

Movalla ishall och Vaggeryds IP bjuder på is hela sportlovsveckan. Det gäller bara att hålla reda på när det är åkning med eller utan puck.

Foto Mats Olsson

Boxning bara för tjejer

I kommunens utbud märks framförallt resan till Kyllås slalombacke, där de som är 12-18 år - och har anmält sig i tid - är välkomna. Ungdomsgårdarna UC/UG bjuder på skidhyra och liftkort. Samma arrangörer står också för en fotbollsturnering för 5-mannalag, thaiboxning för tjejer, skaparverkstad på UG tillsammans med Kulturarva, kärlekskväll på UC och mycket mer.

Utbudet i sin helhet hittar du på kommunens hemsida. Där finns även de aktiviteter som olika föreningar arrangerar. Mycket som bio, bowling och luftgevärsskytte kostar pengar. Men det finns också mycket som är gratis.