Annons
Vidare till vn.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Idrotten får miljonstöd i förskott

Svensk idrott har drabbats hårt av coronautbrottet. Nu får föreningar tidigare utbetalning av spelbolagspengar för att lindra den ekonomiska smällen.

Svenska Spel delar varje år ut närmare 400 miljoner kronor till idrottsföreningar runt om i landet. Bolagets kunder påverkar vart sponsorbidragen, de så kallade gräsrotspengarna, går genom att välja sina favoritföreningar som mottagare.

I vanliga fall betalas pengarna ut i november, men i år kommer en del av beloppen redan nu. 20 miljoner kronor fördelas mellan 3 600 föreningar.

"Många idrottsföreningar har tappat intäkter till följd av coronapandemin och ungdomsidrotten behöver allt stöd den kan få i detta läge", säger Riksidrottsförbundets ordförande Björn Eriksson i ett pressmeddelande.

Fotbollen får mest pengar, 11 miljoner kronor. Därefter kommer ishockeyn med 3 miljoner och handbollen med 1 miljon. Pengarna ska gå till föreningarnas ungdomsverksamhet.

"Detta löser så klart inte alla problem, men vi hoppas att förskottsutbetalningen hjälper en bit på vägen", säger Patrik Hofbauer, vd på Svenska Spel.

Inställda evenemang, matcher och cuper, samt begränsningar för hur träning kan genomföras samtidigt som hyror och löner till spelare och personal måste betalas har drabbat idrotten ekonomiskt. Den 20 mars utlovade regeringen 500 miljoner kronor i stöd, men Björn Eriksson har sagt att pengarna inte räcker för att täppa till alla håll i idrotts-Sverige.

TT