Den två kilometer långa Gnosjöslingan på Töllstorpsområdet, som blev klar för tre år sedan efter stort engagemang från Gnosjö FK, är ett populärt träningsställe för idrottsklubbar även utanför Gnosjö. I helgen var det dags för OK Landehofs skidsektion att anordna ett barmarksläger med bland annat rullskidåkning.

Snö på banan

Men innan de kunde börja åka rullskidor var de tvungna att skotta bort snön som hade fallit under natten:

– Vi var jätteoroliga när vi åkte dit, för det var kallt. När vi kom fram var vi några som smet iväg och fick låna fem snöskyfflar på vaktmästeriet. På sina ställen låg det kanske fem centimeter med snö, men på en halvtimme, 40 minuter var hela banan fri och det blev ett jättebra läger, säger Anders Höiby, ungdomsledare i OK Landehof i Landvetter.

"Fantastiskt bra"

Ett femtiotal personer i olika åldrar tillbringade helgen på Töllstorp. Det var för andra året i rad som klubben valde att förlägga barmarkslägret just här:

– Det som gör att vi tycker att det är fint just där är att allt finns på samma ställe, simhall, vandrarhem och rullskidbana. Det är ju fantastiskt bra, säger han och fortsätter:

– Banan är rolig, för den har lite kurvor och backar. Det händer något hela tiden. Det är roligare än att åka på en cykelbana.

Rullskidbanan i Töllstorp är ovanlig i sitt slag, konstaterar han:

– Det finns inte så många. I södra Sverige finns det rullskidbanor i Borås och Nässjö, men de är liksom gjorda för Vasaloppsåkare, med en väldigt lång slinga. Men för yngre åldrar vill man kunna ha kortare slingor där man kan gena på många ställen.

Vill bygga liknande

Anders Höiby lyfter fram att banan på Töllstorp därför är särskilt bra för just för yngre åkare:

– I Göteborg är vi kanske lite speciella, för vi börjar med rullskidor i tidig ålder eftersom vi inte har någon snö. Rullskidbanan i Gnosjö är extremt bra för ungdomar, för säkerheten är viktig och det är viktigt att alla åker i samma riktning. Där kan man åka utan att vara orolig för biltrafik.

Förhoppningen är att i framtiden kunna bygga en liknande bana i Göteborgstrakten som det finns på Töllstorp, berättar han:

– Det är en jättefin anläggning och vi drömmer om att bygga en liknande rullskidbana. Gnosjö är en förebild.