Annons
Vidare till vn.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Idésprutor ska hjälpa näringslivet i krisen

 
Coronaviruset 2020
Visa alla artiklar

Plötsligt var den här: Corona-krisen. Nu gäller det att räddas det som räddas kan, bistå med hjälp och vara bollplank, tänkte några idérika personer och så var ett nytt nätverk fött.

Värnamo kommun

Värnamo kommun, Värnamo Näringsliv, Arbetsförmedlingen, Värnamo City och Företagsjouren är några av dem som ingår i nätverket. De ställer helt enkelt sina resurser till förfogande till företagare. Mikael Karlsson, näringslivsutvecklare på Värnamo kommun, säger att nätverket kan ge tips om digitala möten, hjälp att samla information och vara allmänt bollplank. Det handlar om att göra vad man kan för att minimera effekterna av pandemin.

Vissa delar av näringslivet i Värnamo kommun går nästan på knäna i coronakrisens spår.

– De som lider mest, vilket är som riket i övrigt, är besöksnäringen och restaurangerna, de har det tuffast. Där är det allra värst. Vi är oroade nu när de stora industriföretagen som Volvo AB, Volvo Lastvagnar och Scania permitterar och varslar. Vi har många underleverantörer till fordonsindustrin i vår bygd. Värnamo Näringsliv AB gjorde en enkät med underleverantörer som hade 160 svarande och då var det en stor procentsats som inte var oroliga. Men det var innan de stora industriföretagen började permittera, säger Mikael Karlsson.

Får ni på Värnamo näringsliv samtal och mejl från oroliga företagare, eller hur ser det ut?

– Faktiskt inte mycket. Kommunen kan inte vara så värst operativ och det tror jag de flesta vet om. Däremot så gör vi vad vi kan och vi sitter inte på alla kreativa idéer så har man någon kreativ lösning är man välkommen att höra av sig.

Det nybildade nätverket deltar också i länsöverskridande nätverk inom Region Jönköpings län och med länsstyrelsen där de har täta kontakter med Almi och Science Park.