Annons
Vidare till vn.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"I Värnamo finns en bänk, en speciell bänk"

Nu är det klart vilka som får årets Rutan-pris. Men själva prisceremonin får vänta tills det åter är möjligt att genomföra arrangemang.

När Rutan fyllde ett år 2016 kom en spontan idé om att dela ut ett pris till någon som agerat i Rutan i enlighet med Rutans värderingar. Sedan dess har "Rutanpriset" som består av en förstoring av årets Rutan-bild, tagen av fotografen Patrik Svedberg, delats ut varje år till någon Värnamobo som verkat i Rutans anda.

Femte gången

När nu "Rutanpriset" delas ut för femte gången är det Kadim Akca och familjen Engholm som får motta priset för berättelsen kring ”Turkens bänk”.

Juryn som består av Rutans upphovsmän Ruben Östlund och Kalle Boman, tyckte att, när det nu var dags för femårsjubileum kändes det självklart att uppmärksamma ”Turkens bänk” i Åbroparken, eller "Gemenskap" som är dess officiella namn.

Uppvärmd bänk

Den uppvärmda bänken är skapad av konstnären Annika Heed och donerades till Värnamo kommun 2012 av Kadim Akca, som ett tack för hur Värnamoborna och i synnerhet familjen Engholm tog emot honom.

För första gången kommer juryn med en skriftlig motivering:

"I Värnamo finns en bänk. En speciell bänk, med en speciell historia. En historia om medmänsklighet". Kadim Akca föddes i Turkiet 1951. 1970 kom han till Sverige och Värnamo via ett främlingspass. Han hade gått fem år i skolan, förstod ingen svenska och hamnade på en parkbänk i Åbroparken.

Beskriver själv

Så här beskriver han det själv på skylten som finns vid bänken:

"När jag kom till Värnamo från Turkiet sov jag på en bänk i Åbroparken. Det var mörkt, jag hade femtio kronor på fickan, förstod inte språket och längtade efter mamma. Men tack vare kärleksfulla medmänniskor gick jag från utanförskap in i en gemenskap som la grunden till ett fantastiskt liv i Sverige. Med denna skulptur vill jag manifestera mitt tack till medborgarna i Värnamo. Den symboliserar hur viktig gemenskap är för oss alla".

Priset tillkännages i samband med Rutans femårsdag 18 april, men prisceremonin sker när coronaläget så tillåter.

Tidigare vinnare av Rutan-priset är:

2016: Marie Albertsson

2017: Fatima Veladzic

2018: Mahdi Rasuli (mottaget av Lars-Göran Thur och Anna Gradeen)

2019: Pär-Magnus Möller.