Anna Eidem målar upp en bild av den småländska idyllen med en sjö någonstans på landet och en glänta intill. Hon var ute och körde, länge, för att få inspiration till sin andra roman när hon till slut kom fram till gläntan.

— Då kände jag att här är det, det här är en perfekt mordplats. För blotta ögat är det bara en glänta, men vissa platser är perfekta som brottsplatser när man ser dem, säger hon.

Från Göteborg till Värnamo

Anna Eidem är aktuell med debutromanen "Den dömdas rop" som kom ut förra året. Nu är uppföljaren, "Den försvunna ängeln", på gång att släppas under 2019.

Böckerna handlar om privatspanarna Kristina Bergstrand och Simon Eriksson. I den första boken blir Kristinas syster anklagad för mord på sin sambo och dömd till rättspsykiatrisk vård och Kristina bestämmer sig för att försöka få sin syster fri från anklagelserna. Hon får sedan oväntad hjälp av den före detta kriminelle Simon Eriksson. Det blir starten för en berättelse som går från storstaden Göteborg till den småländska idyllen kring Värnamo.

Kristina Bergstrand och Simon Eriksson får man sedan följa genom hennes böcker. Anna Eidem berättar att karaktärerna växer och utvecklas genom händelserna som de omges av.

— De träffas i första boken och sen fortsätter de som ett radarpar i hur många böcker som helst, säger Anna Eidem som för fullt arbetar med den tredje boken om Kristina och Simon.

Intresserad av psykologi

Den mänskliga psykologin är ett tema hon återkommer till och en anledning till att hon vill utforska spänningsromanen som genre.

— Jag älskar det här med vanliga människor som hamnar i ovanliga situationer. Att se vad som händer när vi pressar saker till det yttersta, säger hon.

Anna Eidem bor i Göteborg men brukar hyra stugor i Herrestadstrakten under somrarna. Hon tycker att den småländska idyllen som kontrast till storstaden Göteborg passar bra att använda till böckerna.

— Värnamo är perfekt för att hitta bra miljöer och ju mindre ett ställe är, desto större effekt får det. Jag älskar att undersöka det psykologiska och i en mindre ort så märks det mer, säger hon.

Kontakt med Värnamopolisen

I boken finns också en karaktär som är kriminalkommissarie på Värnamopolisen och Anna Eidem har även kontakt med den riktiga Värnamopolisen för att få hjälp med detaljer i utredningar.

De får möjlighet att läsa igenom de delar som handlar om polisarbetet för att sedan komma med synpunkter kring hur det görs.

— Det är ett lätt, snabbt och bra samarbete och det är så värdefullt. Det är viktigt att folk som är sakkunniga tittar på det man skrivit, säger hon.

Värnamo har under den senaste tiden drabbats en hel del av riktig kriminalitet med gänguppgörelser.

— Jag tänker att det som visar sig i Värnamo och på andra ställen finns överallt, det är en spegling från världen. Att det händer är naturligtvis fruktansvärt, säger hon.