Under onsdagskvällen var det öppet hus på både Finnvedens och Gislaveds gymnasium.

– Vi brukar alltid försöka se till så att det inte krockar, eftersom en del blivande gymnasieelever faktiskt väljer mellan Gislaved och Värnamo, men tyvärr blev det så den här gången, säger Magnus Flink, verksamhetschef på Finnvedens gymnasium (FIGY).

Trots krocken var det hundratals nyfikna niondeklassare och föräldrar som var på plats för att se vad FIGY och de olika programmen har att erbjuda.

– Under förra årets öppet hus var det ungefär 800 besökare här. Det är förstås svårt att beräkna exakt eftersom det är så många delar på skolan, men det är roligt att det kommer så här många, säger Magnus Flink.

Enligt verksamhetschefen är det ungefär 85 procent av de som börjar gymnasiet i Värnamo kommun som väljer just FIGY.

– Det är en stadig kurva som bara har gått uppåt de senaste åren. Det visar att vi är en attraktiv skola, säger han.

Det var en hel del niondeklassare på plats som har tankar på att välja just FIGY.

– Jag tror att jag vet att jag vill gå teknikprogrammet, men jag är här för att jag vill bli helt säker på vad jag ska välja, säger Davorin Kuljanac, en Värnamobo som just nu går i nian.

För elever och lärare som redan går på skolan var kvällen en möjlighet att marknadsföra sin verksamhet och värva blivande gymnasieelever.

– Det här är ett perfekt tillfälle för oss att visa upp vår elevkår, få fler att vilja vara med och visa att vi faktiskt kan påverka. Figy har länets största elevkår, säger Dalila Alibasic, ordförande i FIGY:s elevkår.

Det finns dock program på skolan som det är något svårare att locka många nya elever till.

– Det är framförallt på programmen där arbetsmarknaden har störst behov av arbetskraft i dag. Det är fordon och transport och livsmedel som framförallt har plats för fler elever, säger Magnus Flink.

Det är dock en positiv utveckling på fordonsprogrammen trots att eleverna kan bli fler.

– Det är faktiskt något fler som söker nu och de senaste åren har vi även märkt att det är fler tjejer som vill jobba inom branschen, säger Lars Petersson, lärare på yrkesintroduktionen.