Annons
Vidare till vn.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hon tar klubban i fullmäktige och blir historisk

Camilla Rinaldo Miller (KD) blir ny ordförande i kommunfullmäktige – formellt den högsta politikern i Värnamo. Förste vice ordförande blir nyinvalde företagslotsen Mikael Karlsson (C).

Alliansen presenterade i dag resultatet av de förhandlingar som har bedrivits efter valet. Överenskommelsen innebär bland annat att kommunfullmäktige för första gången någonsin kommer att ledas av en kvinna, 49-åriga Camilla Rinaldo Miller från Bredaryd.

– Det känns fantastiskt bra. Det är ett stort förtroende som jag ska förvalta och förhoppningsvis förnya en del, säger Camilla Rinaldo Miller och fortsätter:

– Det är dock inte enkelt att axla manteln. Min företrädare, Christer Fjordevik (KD), har gjort ett fantastiskt bra jobb och varit tydlig och lugn.

Du talar om förnyelse. Hur kommer det att märkas?

– Vi har ju en ordning att följa så det kanske är svårt att förnya så mycket, men vi har för avsikt att göra mötena ännu mer intressanta så att fler Värnamobor kommer dit och tittar. Något jippo ska det dock inte bli, fullmäktige är ju trots allt kommunens högsta beslutande organ.

Leder – men får inte ta debatten

Camilla Rinaldo Miller medger att hon har funderat på vad hon skulle svara om hon fick frågan att leda kommunfullmäktige.

– Det var egentligen ganska enkelt att svara, bortsett från det där att jag inte längre får debattera, säger hon.

Det är nämligen så det är. Ordförande är en av de 51 edamöterna i församlingen men får inte själv gå upp i talarstolen och plädera för sin ståndpunkt.

Det får däremot förste vice ordförande göra – och så lär det sannolikt också bli.

Vald för att driva politik

– Man har ju valts för att representera någon och då tror jag att de förväntar sig att man också driver den politik man gick till val på, säger Mikael Karlsson, företagslots och näringslivsutvecklare i Värnamo kommun.

Var det förste vice ordförande i fullmäktige du tänkte dig när du ställde upp i valet?

– Nej, jag hade nog tänkt att "bara" sitta med i fullmäktige, men nu finns det andra som tycker att jag kan nyttjas på annat sätt och då ställer jag upp på det.