Resan till klostret gjorde Tilda Ullerås med buss tillsammans med ett gäng tjejkompisar. Några av dem hade varit där innan och ville visa de andra.

– Jag har länge tyckt att det har låtit spännande med klosterliv och det är många som har rekommenderat mig att åka till Taizé, säger Tilda Ullerås.

Hon är uppvuxen i Equmeniaförsamlingen i Bor. Klostret i Taizé är ett kristet ekumeniskt brödraskap som uppemot 100 000 ungdomar från olika länder besöker varje år. Det är känt för sina speciella sånger och gudstjänster.

Motsvarade det dina förväntningar?

– Ja, på sätt och vis. Jag hade hört mycket om samlingarna, där man träffas tre gånger om dagen och sjunger böner, det är väldigt meditativt. Jag har hört många som har fått starka upplevelser av det och det var superhäftigt att vara med om det, men det var mycket annat som påverkade mig också.

Bibelgrupperna med människor från olika delar av världen är ett annat fint minne.

– Det påverkade mig starkt att så få i gruppen hade en tro. Vi var tolv i gruppen varav kanske tre troende. Ändå tyckte alla att det var viktigt att prata om bibeln, att det liksom angår dem. Många återkommer också år efter år. De känner kanske inte att de passar in i ett kyrksammanhang hemma, men de hittar något här. Många upplever att de får med sig en frid. Det tyckte jag var starkt.

Förutom gudstjänster och bibelgrupper så har alla besökare i Taizé också en daglig uppgift att sköta. För Tildas del blev det att ta hand om disken, vilket hon inte hade något emot.

– Vi spelade musik och hade kul.

Under vistelsen bodde de i tält och åt den enkla maten som alla serverades. Tilda säger att hon gärna skulle åka tillbaka.

– Jag tyckte att det var väldigt inspirerande att träffa och prata med bröderna som bor där. De är väldigt jordnära och roliga. Det är verkligen ingen sekt som stänger in sig och avskärmar sig från omvärlden.