Skulptören och videokonstnären Éva Mag, blir den som i år får ta emot en halv miljon kronor från Åke Andréns stiftelse där stipendiet är på en halv miljon kronor.

Stipendiet instiftades av konstälskaren och före detta bankmannen Åke Andrén från Värnamo och delades ut första gången 2012.

Stipendiet som är på 500 000 kronor är Sveriges största och det delas ut till en ung och lovande konstnär varje år.

Det är nu sjätte året som det delas ut och man räknar med att pengarna ska räcka för att kunna dela ut det under 50 års tid.

Det här var verkligen en fullträff. Eva är mångsidig och har en sådan gedigen utbildning, vi var tveklöst enhälliga i styrelsen om beslutet, säger Åke Andrén med eftertryck.

Éva Mag, 38 år, arbetar främst i tyg och lera. Hon tog examen vid Kungliga konsthögskolan 2015 och har på flera utställningar visat den kroppskonst som hon har blivit uppmärksammad för.

I höst kommer vi att få se hennes verk på Jönköpings läns museum.

Eva berättar att hon väntade ett annat samtal precis när Åke ringde och att hon hade en stor guldlur kopplad till telefonen.

Efter att han presenterat sig och berättat sitt ärende undrade han om jag kanske ville veta summan, berättar hon.

En halv miljon kronor, säger han. Det var helt galet, min kille stod bredvid och jag sa till honom att ta ett foto, jag ville ju föreviga ögonblicket. Lägg på, lägg på, det är säkert någon som skämtar med dig, sa han, berättar Eva.

Nu var det ju så att det inte var något skämt utan fullaste allvar. Éva Mag menar att detta ger henne helt andra möjligheter framöver i sitt konstnärsutövande.

På frågan om hur länge hon har försörjt sig som konstnär svarar hon med ett stort leende:

Det är nog från och med idag faktiskt.