Annons
Vidare till vn.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hon bor i Drömminge – men alla hennes idéer blir till verklighet: ”Vill man så kan man”

Livet är för kort för att inte levas. Det är Sofia Björks motto. I huset i byn Drömminge förverkligar hon sina många drömmar. En av dem är att designa egna smycken.

En liten silverfärgad trollslända dinglar mellan Sofia Björks fingrar. Det är ett av många smycken som tagit form i hennes tankar – ritningar som blivit ett fysiskt smycke.

— Jag gillade tanken på trollsländan, den har en dag på sig att leva. Min mormor sa alltid att livet är kort, gör det du vill så länge du har kraft.

Det är ett tankesätt som Sofia Björk verkligen har anammat. När hon inte designar smycken renoverar och inreder hon gärna det vackra gamla huset där hon bor tillsammans med sin man och de två barnen Hilma och Tindra. I hennes blogg och på Instagram kan läsarna följa hennes projekt, som just nu till stor del handlar om förodling och växter.

— Min man säger att jag måste ta det lite lugnt och ta en sak i taget, men jag funkar inte riktigt så, säger Sofia Björk, ler stort och plockar bort ett par vissna blad från buketten med vita rosor.

Hur hon hinner med allt detta trots heltidsjobb som säljare är en prioriteringsfråga, menar hon.

— Visst blir det lite spretigt ibland, men jag tänker att man hinner med sådant som man tycker är roligt.

Behovet av att skapa har alltid funnits. Redan som barn satt hon i timmar och pärlade halsband i fina kombinationer. Så småningom gled intresset över till sömnad: kläder och läderväskor tog form i hennes händer. Så kom tankarna på att designa egna silversmycken och Sofia Björk gick en kurs i silversmide.

— Det är ju design jag brinner för och otålig som jag är kände jag att det skulle ta för lång tid att skapa alla smycken från grunden själv. Så jag började rita upp skisser på hur jag tänkte och dessa blev sedan till 3D-ritningar.

Valet av tillverkare valdes med stor omsorg, Sofia Björk gick igenom närmare hundra leverantörer innan hon blev nöjd. Varje gång hon får en ny idé bollas ritningar fram och tillbaka.

— Jag är lite av en perfektionist men för mig är det viktigt att kunna stå för de smycken som jag säljer, säger hon.

Designen i Sofia Björks smycken är klassiskt tidlös. Vita stenar, rena linjer. Främst använder hon rohdium eller guldplätering.

— Fördelen med rhodiumplätering är att ytan blir hårdare. Det repas inte lika lätt och oxiderar inte heller.

Sofia Björk har 12 återförsäljare och hade ännu fler på gång när coronapandemin slog till och satte det mesta på ända.

— Många butiker valde att skala ned sin verksamhet och satsa på redan inarbetade märken och jag förstår dem. Det är tufft för många just nu, säger hon.

Själv märker hon av pandemin genom att materialkostnaderna har skenat. Metall och stenar kostar uppåt det dubbla nu jämfört med innan pandemin.

— Sedan märker man ju också att efterfrågan på smycken till bröllop och fester har minskat.

För tillfället satsar Sofia Björk också på förodling och att bygga ett litet orangeri.

— Jag vågar knappt säga detta, men min dröm just nu är att öppna ett kreativt center i liten skala. Kanske ordna olika kurser här i trädgården och i orangeriet.

Sofia Björk förtydligar att det bara är på idéstadiet ännu.

— Ibland får man hejda sig lite, jag är en person som vill ha allt genast. Men var sak har ju sin tid.