Annons
Vidare till vn.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hon blev internationell mästare på ögonfransar – igen

Inte många vet att man kan bli mästare på ögonfransar. Men nu har Alexandra Carlström från Värnamo vunnit första pris – igen.

För andra gången i rad kan Alexandra Carlström titulera sig mästare i ögonfransar. Förra året vann hon Europamästerskapet på Hud- och kosmetikmässan i Kista, men till följd av coronaviruset ställdes årets Europamästerskap in. I stället blev det tävlingen Lash and brow i skotska Edinburgh, där Alexandra Carlström nyligen vann i två av fyra klasser: klassiska singelfransar och volymfransar.

– Det som känns extra roligt är att denna tävling är global, alla i hela världen kan delta, inte bara Europa. Vi var omkring 150 personer som tävlade, säger hon.

Alexandra Carlström startade för ett par år sedan företaget Fancy Flow. Lokalen hyr hon av salong Cilier, som drivs av hennes före detta lärare Sandra Karlsson. Men trots att de är i samma bransch konkurrerar de inte om kunderna.

– Sandra är mer inriktad på utbildning och produktförsäljning så vi är en bra kombo, säger Alexandra Carlström.

På grund av coronaviruset genomfördes tävlingen i år online. Alexandra fick själv fotografera sina modeller utifrån de riktlinjer som tävlingsledningen hade satt upp.

– Det är väldigt strikta regler, men jag tyckte på ett sätt att det var enklare. Är man på plats syns allting man gör och det händer att deltagare blir diskade på grund av att de råkar missa någon detalj, säger hon.

Vad innebär grenarna singel- och volymfransar?

– Singelfransar handlar om att bygga ut fransen på längden. Jag gör aldrig fransarna längre än tre millimeter längre än de befintliga, eftersom det då finns risk för att de skadas. Volymen bygger man som ett lager ovanpå fransraden, säger Alexandra.

Hon är alltid mån om att arbeta så nära de naturliga fransarna som möjligt.

Vad tror du utmärker just dig?

– Ja, det är ju en svår fråga. Kanske är det att jag alltid vill utgå från hela ögat när jag lägger fransarna. Jag har alltid varit ganska konstnärligt lagd och gillar att pyssla. Sedan är jag också perfektionist, säger Alexandra Carlström.

Kanske blir det fler internationella tävlingar i framtiden. Hon missade världsmästerskapet i fransar som hölls i Amsterdam tidigare i år, men det finns planer på att ställa upp 2021.

Först hägrar dock SM i fransförlängning i Göteborg den 7-8 november.

– Jag kommer att tävla på min födelsedag den 7 november, så det hade varit roligt om man fick pokal då med, konstaterar Alexandra Carlström.